Реклама / Ads
9| 5892 |03.06.2013 НОВИНИ

Националисти, кюрди и комунисти се обединяват срещу султанизма на Ердоган

.
Проф. Владимир Чуков Източник: бТВ
Разнородни са факторите, породили недоволството срещу турския премиер Реджеп Ердоган. На „Таксим“ за първи път има обединение както на националисти, така и на бити кюрдски депутати – комбинация, която е много опасна за Ердоган.
 

Така арабистът проф. Владимир Чуков анализира пред бТВ сложната ситуация в Турция, която трети ден се тресе от размирици. Ердоган подразнил хората и със забраната на алкохола, и с грандиозните си планове за строеж на знакови обекти.

При размирните събития в Турция се наблюдава един особен феномен – обединение на иначе крайно разнородни слоеве на обществото като националисти и малцинствени групи, сред които и кюрди или комунисти и радетели за демократичните ценности. Всички тези хора се обединяват в името на едно – неприемането на премиера Ердоган и неговото управление.

Според проф. Чуков хората са въстанали най-вече заради „султанизмът на Ердоган” – грандомански инфраструктурни проекти, прокарване на противоречиви закони, незачитане на общественото мнение.

„Освен това министър-председателят използва удобен претекст за неутрализиране на армията и това е кандидатстването на страната за членство в ЕС”, добави Чуков, уточнявайки, че този стремеж на Анкара от около 2 години е само формален, тъй като тя гледа все по-често в посока Близкия изток, отколкото в посока Европа.

Според експерта Ердоган по всяка вероятност няма да повтори действията на лидерите от Арабската пролет – тоест няма да пролее много кръв. Все пак прогнози е трудно да се направят – всичко зависи от решимостта на демонстрантите, подчерта той.

Думите на Чуков до голяма степен намериха потвърждение в тези на Асвар Аргу – професор по архитектура в истанбулски университет. Според него с всеки изминал мандат правителството на власт става все по-авторитарно.

„Има промяна към по-лошо по отношение на демократичните права на народа. В първия мандат всичко беше много спокойно, но след всеки следващ избор гласът на народа започна да не се чува все повече – това хората вече не могат да го понасят. Съдът става все по-малко независим – адвокати и съдии се определят от властта, това не може да продължава”, заяви пред екип на бТВ в Истанбул Аргу.

По думите му сегашните протести започнали мирно, без политически мотиви – „опитахме се да защитим един парк, но безхаберието на властите и жестокостта на полицията обостри настроенията, повиши градуса на съпротивата”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 7660 |24.05.2013 Борисов: София става средище на музеи, след като комунистите не правиха нищо десетилетия . 17| 5451 |24.02.2013 Млади комунисти и десни се хванаха за гушите . 193| 8811 |09.12.2012 Борисов: Комунистите и Станишев са много страшни! . 4| 6170 |28.11.2012 Националисти, имами и полиция - продължава делото срещу радикален ислям

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads