Реклама / Ads
1| 4568 |20.12.2018 НОВИНИ

Национална мрежа за децата: Изказването на Евгени Стоянов е за оставка

.
Зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов.
„Национална мрежа за децата“ публикува отворено писмо във връзка с изказването на зам.-правосъдния министър Евгени Стоянов в предаването „Тази сутрин“ на bTV. Стоянов коментира темата за промените в НПК и задържането на непълнолетни в следствения арест без уведомяване на техните родители до 24 часа, като каза, че ако едно дете е задържано, ”това не е дете, което е послушно и добро”.
 

Писмото на организация е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, до вицепремиерът Марияна Николова в качеството й на заместник по икономическата и демографската политика, до правосъдния министър Цецка Цачева и медиите.

 

Публикуваме целият текст на  „Национална мрежа за децата“:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

Национална мрежа за децата категорично осъжда изказванията на зам.-министъра на правосъдието г-н Евгени Стоянов, направени днес в студиото на предаването „Тази сутрин“ по телевизия bTV. Инсинуацията, че тъй като задържаните с мярка за неотклонение деца не били „послушни, добри“, то следва да се отнема едно от основните им процесуални права, а именно правото на трето лице да бъде незабавно уведомено за задържането им, е изключително непрофесионално изказване, достойно за оставка. То също така показва липсата на компетентност на политическото ръководство на Министерство на правосъдието по въпросите на правосъдието за деца и нежеланието им да гарантират правата на децата.

 

Ние от Национална мрежа за децата, обединяваща 152 организации, вече изразихме категоричната си позиция, че промяната в НПК, обуславяща възможността родителите на дете, задържано под стража да не бъдат уведомявани за задържането в продължение на 24 часа, е в разрез с разбирането за правата на детето и необходимостта от политики, насочени към гарантирането им. В този смисъл горещо приветстваме решението на Президента Румен Радев да наложи вето на гласуваните промени и апелираме управляващите да преосмислят позицията си по този изключително важен въпрос.

 

Напомняме, че правото на дете, задържано под стража, да бъде уведомен законният му представител (родител, настойник или друг близък) за неговото задържане е основно процесуално право, което цели да намали риска от изтезание или насилие над задържаните деца; позволява на задържаното дете да оспори законността на задържането си; позволява на задържаното дете по-лесно да се възползва от останалите си права – родителят на детето например може да се увери, че детето има достъп до адвокат и медицинска помощ. Не на последно място, уведомяването на родителите или близките на детето, гарантират, че то ще може да получи необходимите дрехи, храна или други вещи от първа необходимост, както и емоционална и психологическа подкрепа. Именно заради изключителната важност на това право на детето, международните стандарти недвусмислено въвеждат изискването за задържане на дете незабавно да бъдат уведомени неговите родители, настойници или близки.

 

В заключение, НМД напомня, че държавите страни по Конвенцията за правата на детето, каквато е и България, следва да зачитат и осигуряват правата, предвидени в Конвенцията, на всяко дете в пределите на своята юрисдикция. Правата на детето не са „подаръци“, които според легендата за дядо Коледа се раздават за послушание или не. Те са ангажимент, дължим на всяко дете.

 

В духа на предстоящите празници, вярваме, че и официалната позиция на Министерство на правосъдието е същата.

 

Национална мрежа за децата (НМД) е обединение на 152 граждански организации и съмишленици, работещи със и за деца и семейства в цялата страна. Насърчаването, защитата и спазването на правата на детето са част от ключовите принципи, които ни обединяват. Ние вярваме, че всички политики и практики, които засягат пряко или косвено децата, следва да се изготвят, прилагат и съблюдават, като се взема предвид принципът за висшия интерес на децата и с активното участие на самите деца и младежи.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3806 |12.12.2018 Боян Чуков: Шериф Шекат е бил част от мрежа, достигаща Германия . 1| 3627 |07.12.2018 25% от Републиканската пътна мрежа е в лошо състояние, призна министър Аврамова . 7| 3773 |19.11.2018 Манолова оглави мрежата на балканските омбудсмани . 0| 4105 |18.11.2018 ЧЕЗ Разпределение стартира в Самоков монтирането на елементи по мрежата за защита на птиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads