Реклама / Ads
1| 7609 |06.06.2017 НОВИНИ

„Национална съпротива” срещу "София прайд": Да изчистим боклука

.
Неделчо Христосков – член на неформалното сдружение „Национална съпротива“ и философ по образование, гостува в предаването „Честно казано“ и коментира с метафори защо сдружението е против предстоящия юбилеен 10-ти София прайд. По темата се включиха и Радослав Стоянов – правозащитник и Симеон Василев от фондация „Глас“, които откриват изложба, част от съпътстващата програма на предстоящия София прайд.
 

„Виждаме го като демонстрация на по-различна сексуална ориентация с привнасяне на нетипични за нас ценности. Нещата, които се случват сега, са под давление на едни и същи страсти. Няма класическо дясно и класическо ляво. Всичко е либерално. Затова няма коренна разлика между коренно левите и десните“, коментира Христосков.

 

Той каза, че сдружението има претенцията да е с твърди позиции. „Идеята не е да се появяваме по медиите с празни мероприятия“, посочи още Христосков.

 

„Боклук е нещо ненужно и нещо замърсяващо. Всяка една полюция“, обясни още той по повод призива „Да изчистим боклука“.

 

„Имаме различни регистрации, за различни неща, дори и за партия, макар че ни отказват регистрация. Обвиняват ни, че сме крайно десни“, подчерта Неделчо Христовски. „Не трябва да допускаме патологията да властва над нормалността“, призовава Благовест Асенов призовава с видео обръщение.

 

„Нацистките символи трудно се връзват с патриотизма, както и каквито и да е идеологеми“, призна Христов в коментар за снимки с Благовест Асенов и нацисткия поздрав.

 

„Нас ни използват само във формата на диалектиката, за да ни представят като хора, които мразят. Например като хора, които са срещу София прайд. Борбата е не срещу индивидите, а срещу една измяна и поквара на цялото общество. Това са содомити – хора, които искат да си сменят пола, да правят секс с деца и искат хомосексуални връзки“, коментира Христосков.

 

Радослав Стоянов – правозащитник и Симеон Василев от фондация „Глас“ коментираха кой има право да присъства до паметника на Съветската армия на 10 юни.

 

„Ще бъдем там в събота. Мирното събиране на хората е основно човешко право. Законът казва, че защита ползват само мирните събрания. Практиката на ЕСПЧ е категорична, че когато има две събирания по едно и също време и място, стига да са мирни, няма никакъв проблем да се проведат“, обясни Радослав Стоянов. Той обобщи и какво включва понятието за мирно събрание според практиката на ЕСПЧ. Стоянов каза, че няма да коментира думите на Благовест Асенов и призивите му във видеото по повод събитието.

 

Действителното им намерение е да попречат да се случи София прайд. Столичният кмет и властите имат всички възможности, ако той не се проведе мирно, моментално да издаде заповед то да се разпръсне, обясни Радослав.

 

Симеон Василев каза, че не се страхуват и посочи, че прайда като събитие съществува заради дискриминацията. „Организацията Национална съпротива съгласно тяхното верую е една открито антидемократична организация, която е с ясен профил – антиромски, антибежански, антигей. Те опитаха да регистрират партия. Разбира се, българската прокуратура даде отрицателно становище и тази партия не беше регистрирана. Това са ултранационалисти и неонацисти“, подчерта Радослав Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5669 |08.03.2014 Директорът на „Национална полиция” катастрофира в Пловдив . 4| 6486 |27.12.2007 Петко Сертов оглави Държавната агенция „Национална сигурност” . 1| 5051 |17.09.2007 "Страшно" положение в София видя Първанова, Кадиев - непроменен модел "Софиянски" . 2| 5525 |31.08.2007 Кражба на документи с кодово име "София" диплят в Скопие
Реклама / Ads