Реклама / Ads
3| 6424 |25.10.2013 НОВИНИ

Националният консултант по онкология се оттегли

.
Националният консултант по онкология проф. Галина Куртева
Националният консултант по онкология проф. Галина Куртева подаде оставка. В писмо до министъра на здравеопазването Таня Андреева проф. Куртева обявява, че се оттегля, заради всекидневният сблъсък с неразбирането на онкологията като държавен приоритет, както и нежеланието на многобройните държавни структури за разбиране на проблема.
 

"Усилията ми да допринеса за подобряване на онкологичната помощ, снабдяването с лекарства, финансирането на онкологичните центрове и болници не доведе до никакъв резултат, независимо от многобройните доклади, преговори, срещи и обсъждания с отговорните институции, пише в писмото си до здравния министър проф. Куртева, предаде БНР.

Всекидневният ми сблъсък с неразбирането на „онкологията" като държавен приоритет, липсата на активни действия, както и нежеланието на многобройните държавни структури за разбиране на проблема, част от който може да е всеки от нас, остави завинаги върху мен своя емоционален белег, посочва тя.

Думата „онкология" не трябва да е карма, а борба за знания, за нови технологии, за нови лечебни методи, за ново мислене, за каквото не сме готови, коментира проф. Куртева, като добавя, че надеждата й е насочена към малкото млади лекари, решили да тръгнат по пътя на онкологията.

По думите й въпреки желанието, с което младите онколози започват работа, настъпва момент, в който „дори и младежкият порив угасва, възпрян от липсата на диалог и разбиране на проблема".

В момента в България има не повече от 50 онколози, които лекуват 75 000 болни и наблюдават 270 000 болни, обяснява проф. Галина Куртева.

„За мен като онколог е достатъчно да зърна благодарността в очите на моите болни, колкото и тъжна да е тяхната усмивка в безжалостната борба с болестта. За мен, като лекар и човешко същество, е още по-мъчително да ставам свидетел на ежедневното пренебрежение на Държавата към собствените й поданици в моментите, когато те най-много имат нужда от закрила", завършва уведомлението си за напускане проф. Куртева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7112 |13.10.2013 Министерство на икономиката плаща по 500 хил. лв. на консултант . 6| 5486 |02.10.2013 Кредитен консултант: Продавайте, ако не можете да плащате . 3| 6266 |30.08.2012 Неочакван обрат: К. Плачи е националният селекционер по волейбол . 30| 5999 |16.06.2011 Герберът Иванов гушнал 131 хил. лв. като консултант

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads