Реклама / Ads
10| 4140 |20.07.2019 НОВИНИ

Навършват се 50 години от стъпването на човек на Луната

.
Историческата мисия "Аполо 11"
Днес се навършват 50 години от стъпването на човек на Луната. На 20 юли 1969-а астронавтите Нийл Армстронг и Едуин ”Бъз” Олдрин кацат в Морето на спокойствието, а часове по-късно Армстронг стъпва на повърхността и изрича историческата фраза: ”Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството”.
 

Американската космическа агенция НАСА отбелязва годишнината от историческата мисия "Аполо 11", съобщава БНР. Ракетата "Сатурн 5" е изстреляна от Флорида на 16 юли 1969-а. 

 

В мисията "Аполо 11" участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който остава в окололунна орбита в капсулата  "Колумбия". Екипажът се завръща на Земята четири дни по-късно. 

 

"50-ата годишнина ни напомня изключителното събитие от 1969 г. Построена е ракета и космически кораб, които отвеждат хора до друг свят. Този момент обединява Америка и вдъхновява целия свят и показва на какво е способно  човечеството", разказва кураторът на Американския музей на авиацията Джошуа Стоф

.

Европейският астронавт Томас Райтер също си спомня за кацането на Луната преди половин век. "Като 11-годишно момче гледах как Нийл Армстронг и Бъз Олдрин правят първи стъпки на Луната. Като я гледам сега и знам, че по нея пак ще ходят хора, е наистина наелектризиращо", разказва той.

 

Надпреварата във въоръжаването в Космоса се дължи на общата конфронтация между Русия и Съединените щати, Русия и НАТО, която се засилва в последно време. Така Дмитрий Суслов от дискусионния клуб "Валдай" коментира военно-космическото оживление в Съединените щати, Франция и Великобритания.

 

"За съжаление милитаризацията на космоса върви с пълна сила. Общата насока е очевидна. И тя е, че онези страни, които могат да си го позволят от икономическа и военно-техническа гледна точка, гледат на космоса като на потенциално бойно поле и създават космически войски. Между другото Русия е една от тези страни. Руската федерация има космически войски".

 

От космодрума в Казахстан днес трябва да бъде изстреляна ракетата-носител "Союз-ФГ" с пилотируемия кораб "Союз МС-13", който ще отведе трима астронавти (американец, италианец и руснак) на Международната космическа станция.

 

Междувременно американската компания "Спейс екс" отложи за 24 юли изстрелването от Кейп Канаверал на ракета носител "Фалкон-9" с товарния кораб "Дракон" за МКС .Според плановете стартът трябваше  да се състои утре. "Дракон" ще достави на станцията материали и оборудване за научни изследвания.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4012 |18.07.2019 Честваме 182 години от рождението на Васил Левски . 1| 4884 |12.07.2019 МТ от години усвоява огромни суми за неефективни кампании (видео) . 0| 4348 |11.07.2019 Паспортите ще са валидни до 10 години . 2| 4028 |09.07.2019 МРРБ иска 7 години гаранция за градеж на нова магистрала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads