Реклама / Ads
4| 4913 |01.12.2010 НОВИНИ

Назначиха временен шеф на военното разузнаване

.
Аню Ангелов
Веселин Иванов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на “Военна информация” в МО, съобщават от пресцентъра на министерството. Иванов е един от настоящите заместник-ръководителите на службата.
 


Военното разузнаване стои без директор вече втори месец след пенсионирането на ген. Пламен Студенков. На 14 юли ген. Студенков подаде предсрочно рапорт за напускане. Като мотив бе посочено, че през ноември 2010-та навършва 58 години, които са пределната възраст за пенсиониране в армията, припомня Всеки ден.

Причината все още да няма избран наследник на Студенков е, че министърът на отбраната Аню Ангелов и президентът Георги Първанов не успяха да се споразумеят кой да заеме поста. Държавният глава не прие предложението на военния министър това да бъде комодор Валентин Гагашев. След продължилата седмици наред размяна на реплики между министър и президент в крайна смета на 17 ноември правителството оттегли кандидатурата на Гагашев.

В разгара на скандала Аню Ангелов допусна, че е възможно зад отказа на президента стоят интереси, свързани с бъдещия политически проект на Георги Първанов. „Аз виждам след 11 ноември, че изборът на конкретен човек, който да бъде назначен за директор на тази служба, има по-далечна цел. За нуждите на този политически проект, след като президентът Георги Първанов стане само г-н Първанов, този човек, който той е избрал и предлага сега аз да го предложа за назначаване, ще има в ръцете си информация, която може да я предава на човека, който е лоялен. Възможно е да има такава зависимост. Дали това е истинското намерение на г-н президента, не мога да знам, но след 11 ноември имам съмнения по този въпрос“, коментира министърът, след като правителството оттегли кандидатурата на комодор Гагашев.
На въпросното правителствено заседание Аню Ангелов заявява пред колегите си, че няма да предложи друг човек и че „заместник-директор, назначен от мен, ще изпълнява тези задължения“. Така още тогава, той индиректно потвърди, че на поста ще бъде назначен полковникът от резерва Веселин Иванов. Той е единственият от заместниците на службата, които са назначени от Ангелов.

Няколко седмици преди това лично Аню Ангелов обяви, че цивилният вече Веселин Иванов ще бъде назначен за зам.-директор на службата. Той освен полковник от резерва, дълги години е работил в нея и така, по думите на министъра може да се счита за човек и вътрешен, и външен на службата. Веселин Иванов е бивш военен аташе в Гърция.
След заседанието на правителство на 17 ноември президентът Георги Първанов заяви, че това е едно разумно решение. Той отказа да коментира политически изявления. „Ако министърът на отбраната има своите политически позиции – на друго място да ги изразява“, каза върховният главнокомандващ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5095 |21.11.2010 До 10 дни става ясен шефът на военното разузнаване . 32| 5684 |17.11.2010 Ангелов и Първанов в свещена война за разузнаването . 33| 5996 |15.10.2010 Сините измъкват разузнаването от Първанов със закон . 35| 5876 |19.08.2010 Първанов искал военното разузнаване за лично ползване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads