Реклама / Ads
13| 6005 |11.12.2013 НОВИНИ

НДК плащало на ГЕРБ, те отричат

.
Търговското дружество НДК е плащало част от разходите на ПП ГЕРБ за консумативи, за което сме се обърнали към компетентни юристи.
 

Това каза Велислава Кръстева, зам.-министър на културата и председател на Управителния съвет на НДК, която представи информация за актуалното състояние на Националния дворец на културата в Комисията по културата и медиите към Народното събрание.

„С деактуване на два етажа от Административната сграда на НДК - 16 и 17, които са отдадени на ПП ГЕРБ. Подготовката за това е започнала с началото на мандата на ГЕРБ, през декември 2009 г. Министерски съвет отнема с основание - отпадане от нужда - тези два етажа. След спорове, в края на март 2011 г. имотът е отдаден за офис на партията. Наемът се плаща по цени не за търговски дружества, а за партии - по-ниски. Цените са силно занижени в сравнение с тези, които плащат останалите наематели", посочи Кръстева.

„От ПП ГЕРБ плащат 75 ст. на кв. м. за почистване и други услуги. Разликата е около 400 % с цените при останалите наематели. Електроенергията, която би трябвало да плащат, е със самостоятелен електромер - такъв не е поставен. Оказва се, че ПП ГЕРБ плаща два пъти по-малко от другите, които са монтирали собствени инсталации", добави тя.

„Приходите от управлението на собствеността за 2013 г. са с един милион по-малко от тези през 2012 г., когато са около 7 милиона лева, а тази година са 6 милиона лева. Обяснението за това може да има два отговора - единият от тях е некомпетентност, другият е съзнателно отблъскване на наематели", заяви Велислава Кръстева. По думите й приходите бележат сериозен спад, били са прогонени многогодишни клиенти на НДК.

„Била е въведена порочна практика във формирането на възнагражденията на Съвета на директорите. Митко Тодоров за 8 месеца е получил 99 585 лева, Ивайло Георгиев за 21 месеца е получил около 148 000 лева, Десислава Бинева за 21 месец е получила около 244 000 лева. Мениджмънтът на НДК струва на дружеството около един милион лева за две години и половина. Ако беше по закон, щяха да получат пет пъти по-малко", подчерта Велислава Кръстева.

През последните две години и особено в последната една година НДК е управлявано така, че да бъде тласнато към фалит, каза Велислава Кръстева Резултатите от проверките, които обхващат периода, ще бъдат предадени на прокуратурата, обяви още тя.

Във връзка с изнесената информация от председател на УС на НДК и заместник-министър на културата Велислава Кръстева, че Търговското дружество НДК е плащало част от разходите на ПП ГЕРБ за консумативи, категорично заявяваме, че това не отговаря на истината, съобщиха от пресцентъра на партията.

В прессъобщението на ГЕРБ се казва:

„ПП ГЕРБ винаги сме ползвали отдадените ни под наем помещения от Областна администрация, находящи се в Административната сграда на НДК на базата на равнопоставеност с другите наематели и спазване на принципите за добро общо съжителство.

ПП ГЕРБ заплаща ежемесечните си консумативи, съгласно показанията на измервателните уреди, както и всеки друг разход, съгласно предоставените документи от страна на НДК. Не веднъж ПП ГЕРБ е заявявала желание за обособяване на самостоятелен електромер, което според ЧЕЗ е невъзможно, поради спецификата на сградата и липсата на трафопост. Поради това, електроенергията се разпределя, съгласно предоставена от НДК справка на база за дялово електроразпределение.

Друг е въпросът, че заради този тип отчитане, дори и в момента ПП ГЕРБ не знае дали не е ощетена и дали не заплаща повече електроенергия, отколкото е консумирана.
Много често ПП ГЕРБ за своя сметка е правила подобрения, които касаят всички наематели на административната сграда на НДК, без да е отправяла каквито и да е претенции за възстановяване на част от средствата.

ПП ГЕРБ винаги е заплащала своите разходи по пазарни цени, и само ще припомним, че наема за двата етажа, който ПП ГЕРБ плаща се равнява на наема, който други партии плащат за ползване на цели сгради за партийни централи".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 88| 6817 |17.11.2013 Бареков поведе 10 000 към централите на ГЕРБ, БСП и ДПС . 30| 5446 |12.11.2013 Сидеров: Заради ГЕРБ, Имамов става зам.-председател на НС . 27| 6362 |22.10.2013 ГЕРБ,"Атака" и част от БСП удължиха мораториума за продажба на земя на чужденци . 18| 7097 |27.09.2013 "Глас народен": "Не" на БСП и ГЕРБ, на Плевнелиев и Орешарски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads