Реклама / Ads
2| 5856 |30.10.2007 НОВИНИ

ПГ на НДСВ с нов председател, царят затяга дисциплината

.
Пламен Моллов е новият председател на ПГ на НДСВ. Той е бил предложен лично от лидера на жълтата партия Симеон Сакскобургготски на днешното заседание на групата и е одобрен единодушно от всички присъствли депутати.
 

Памен Моллов е инженер, народен представител втори мандат от Пловдив-област. В 39-ото НС той беше председател на Комисията по земеделието и горите, а в този парламент е зам.-шеф на същата комисия. Преди няколко месеца беше избран за председател на лозаро-винарската камара. Моллов е неконфликтен и диалогичен, равно отдалечен от всички лобита в царската партия и вероятно затова върху него е паднал изборът на Симеон, предполагат жълти депутати. Моллов заема поста,  овакантен преди местните избори от Анелия Мингова, която стана член на новия ВСС. Новият шеф на ПГ на НДСВ обеща да положи максимални усилия за консолидацията й.

На днешното заседание на депутатите, на което присъстваха и членове на Политическия съвет, бяха направини промени и в правилника за работа на парламентарната група. Те също бяха предложени от лидера Сакскобургготски. Премахва се изискването за квалифицирано мнозинство при вземането на някои решения от ПГ на НДСВ - от днес всички решения ще се вземат с обикновено мнозинство, т.е. 50 плюс 1. С обикновено мнозинство ще може да се сваля и председателят на групата, както и да се предлага министър-председател.

Депутатите вече ще бъдат задължени да изпълняват решенията на политическите органи на партията. Народните представители трябва да се съобразяват с позицията на парламентарната група и са длъжни да гласуват съответните решения. Ако някой депутат се отклони от този си ангажимент или системно отсъства от заседания на групата, той ще бъде порицаван. А след две порицания ще бъде откривана процедура за искане на оставката му. Според приближени до Симеон тази клауза му давала възможност да „отстреля" един по един несъгласните с неговата политика. Още повече, като се има предвид, че от днешното заседание отсъстваха Пламен Панайотов, Лидия Шулева, Огнян Герджиков, Борислав Ралчев.

Третата промяна в правилника също е много любопитна. Тя гласи, че с прекратяване на правомощията на председателя автоматично се прекратяват правомощията на неговите заместниците - т.е. при смяна на председателя се сменят и заместниците. Целта била екипното начало да бъде водещо в ръководството на групата. Така с избора на Пламен Моллов за шеф на ПГ на НДСВ се обявява процедура и за избор на негови заместници. Това ще стане вероятно другия вторник, а предложения ще могат да се правят до петък, уточни говорителят на жълтите Станимир Илчев.

Според царисти по този елегантен начин Симеон Сакскобургготски се отървава от сегашните зам.-шефове на парламентарната група Борислав Ралчев, Борислав Великов и Владимир Дончев, които на последния конгрес, а и след него, се опълчиха срещу царската воля. Четвъртият зам.-председател Минчо Спасов може и да запази поста си. Зам.-шефско място в ПГ може да получи и Антония Първанова, както и Христина Христова.

Половин час преди края на заседанието Атанас Щерев напусна централата на НДСВ на "Врабча" 23 видимо ядосан. Той заяви, че напуска в знак на протест, защото „вътре се предлагат промени в правилника, които нямат нищо общо с либерализма". Щерев съобщи още, че от името на свои колеги е поискал оставката на целия Политически съвет заради резултатите от местните избори. Той обаче не уточни от името на кои свои колеги е направил това.

„Който изпитва дискомфорт да защитава идеите на НДСВ, може да намери "покрив" в друга политическа сила. В сегашното Народно събрание има достатъчно алтернативи". Това заяви пък говорителят на НДСВ Станимир Илчев по повод приетите в правилника на ПГ промени, които задължават депутатите да гласуват според взетите от политическото ръководство на партията решения. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5943 |30.10.2007 “Като порасне, Бойко Борисов ще управлява и държавата” . 10| 6394 |30.10.2007 Стачка до дупка! . 2| 5745 |30.10.2007 В бюджета за 2008 г. - бавен ръст на доходите . 3| 5761 |29.10.2007 Учителите остават на улицата; учениците - също

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads