Реклама / Ads
3| 5125 |16.04.2009 НОВИНИ

От НДСВ са подали жалба в съда срещу сделката за сградата на НАП

.
Сградата на НАП на бул. Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Народният представител и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов и икономистът от НДСВ Владимир Каролев са подали жалба в съда срещу сделката на Министерски съвет с Ирена Кръстева.
 
Това стана ясно на пресконференция днес, предаде "Фокус".

„Един от правните ни аргументи в тази жалба е, че държавните имоти трябва да се ползват в интерес на гражданите и обществото. В случая държавният интерес не е опазен в достатъчна степен. Това ще го каже съдът”, заяви Спасов. Той обясни, че публичния характер на една собственост се определя от нейната функционалност. „Трите сгради, които Министерството на финансите чрез Националната агенция по приходите (НАП) ще апортира в дружеството, се ползват от данъчната администрация. Събирането на данъци е една публична дейност. Отпадането на публичността на една функция означава, че ние или сме закрили данъчната администрация или сме трансформирали тази сграда от публична в частна държавна собственост. Но тези сгради не са изгубили своя публичен характер”, обясни Спасов.

Г-н Орешарски да се засрами и да види, че сделка на Министерски съвет с Ирена Кръстева е нецелесъобразна. Това каза и икономистът и общински съветник от НДСВ Владимир Каролев. Той коментира, че около сделката няма нито един документ, който да е подписан от някой друг освен от финансовия министър Пламен Орешарски и главния му секретар.

Минчо Спасов определи сделката като прикрита и отбеляза, че са се правили опити няколко пъти да се прокара тази сделка. Истинската цел е ликвидиране на една съсобственост, което може да стане по друг начин – с делба след приключването на сделката, обясни депутатът. Той обясни, че в акционерния договор е предвидено, че след осъществяването на целта, дружеството ще бъде прекратено чрез ликвидация. „В Търговския закон процедурата по ликвидация означава, че първо се удовлетворяват евентуалните кредитори и след това остатъка се дели между акционерите. Няма гаранции в сделката, че няма да бъдат натрупани задължения, които да поставят държавата в неизгодно положение накрая”, обясни Спасов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4798 |16.04.2009 Безработицата през март с лек скок . 0| 4839 |16.04.2009 Приеха данъчни промени за даренията . 44| 8538 |16.04.2009 Имало и унгарски компромат срещу Борисов . 0| 4823 |16.04.2009 Три протеста на Велики четвъртък в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads