Реклама / Ads
46| 4696 |22.01.2009 НОВИНИ

НДСВ не подкрепя рестартирането на 3 и 4 блок

.
Предлагам от името на ПГ на НДСВ да не подкрепим решението за трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”. За това призова от парламентарната трибуна депутатът от НДСВ и председател на Комисията по външна политика Соломон Паси днес.
 

Какво казва това решение на Парламента?, попита Паси. И отговори: То не казва нищо повече от това да даде мандат на правителството да направи справка в Европейската комисия. Справка дали Европейската комисия има същия прочит на член 36 от Договора. Тази справка може да се направи с писмо от премиер, вицепремиер, заместник-министър, главния секретар на Министерския съвет или правна дирекция в правителството. Аз съм правил стотици такива справки и нито веднъж не съм искал мандат от Народното събрание, заяви Соломон Паси.

Имаме решение на Народното събрание, в предишния му състав, което еднозначно свързва членството на България в Европейския съюз и затварянето на трети и четвърти блок. Тогава хората ни казаха – по причини, натрупали се от 1992 година, се налага да избирате – членство в Европейския съюз или затваряне на блоковете.

Президентът тогава каза: “Това е най-добрият договор в историята на България”. И той също го подписа. На нас ни казаха – те не са част от европейската култура. Ако искате да сте в Съветския съюз, оставете двата блока. Но в Европейския съюз – идвате с други.

pasi_tec_1.jpg  снимки Вяра Йовева

Аз понеже съм пристрастен към трабантите, ще дам пример с тях – спряха ги, защото са двутактови, каза от парламентарната трибуна Соломон Паси.

Специално искам да благодаря на министър Петър Димитров, че спомена член 36 от Договора. Той е гордост за преговорния екип на Симеон Сакскобургготски. Но, колеги, призовавам ви – използвайте член 36 за земеделие, финанси, инфраструктура, телефон 112, рибарство и аквакултури. Но не използвате член 36 за трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това е андрешковщина и се оценява като точно такава в Европейската комисия. Тази носталгия по АЕЦ “Козлодуй” може да се сравни с желанието на утопист – да вземе един паяк, да го занесе на полюса и той да стане лъв. Няма да стане, Брюксел няма да разреши, заяви пред депутатите в пленарна зала Соломон Паси. Някои говорят за “чорбаджиите”, “ония” от Брюксел. Ние сме чорбаджиите, разберете. Защото вече сме членове на Европейския съюз. София е квартал на Брюксел, както “Младост” е квартал на София. “Ония” не са “ония”, а сме ние. Но явно поколения ще трябва да минат, за да се разберат тези неща, завърши Соломон Паси.

Припомняме, Народното събрание включи като извънредна точка в дневния си ред проекторешение за рестартиране на спрените 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5489 |27.11.2008 Държавата ще подкрепя младите семейства с ипотеки . 10| 4654 |15.09.2008 Само 10 на сто от българите подкрепят кабинета . 0| 4688 |03.04.2008 Големите в Европа подкрепят Гърция в спора й за името на Македоня . 13| 5560 |24.10.2007 Мартин Заимов: Ще подкрепя Георги Кадиев, ако не отида на балотаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads