Реклама / Ads
3| 4294 |17.06.2008 НОВИНИ

НДСВ предлага преференция на вота за НС и махане на тъмните стаички

.
НДСВ е за засилване на мажоритарния елемент в пропорционалната избирателна система. Това означава, че избирателите чрез гласа си ще могат да пренареждат лансираните от политическите партии лица в листите.
 

Това обяви жълтият депутат Яни Янев, който е участник в работната група за промени в изборното законодателство. Той поясни, че всички политически сили в работната група са се съгласили за засилване на мажоритарния елемент в пропорционалната система, включително и чрез намаляване на прага за преподреждане на листата при преференциален вот.

«НДСВ има конкретни идеи и предложения за предотвратяване на порочната практика на купуването на гласовете на избирателите и на цели избирателни комисии», заяви членът на Политическия съвет Меглена Русенова. Тя каза още, че НДСВ е внесло законопроект за референдумите и ще настоява за ускореното му приемане от Народното събрание. Друга идея на НДСВ е да се направи допитване до народа за задължителното гласуване, съобщи още Русенова и поясни, че подобен референдум трябва да бъде съпроводен от мащабна разяснителна кампания.

За да се прекъсне порочната практика с купуването на гласове, НДСВ предлага да има по-тежки наказания - 5 или повече години лишаване от свобода за „търговците на гласове" и заличаване на регистрацията на партия, уличена в това престъпление. «Първо трябва да бъде поставена диагнозата, а тя е - демокрацията метастазира", заяви председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов и посочи, че търговците са завладели храма на демокрацията. „Както видяхме в Сандански МВР съсредоточи допълнителни ресурси, но това не спря купуването на гласове. Предлагаме премахване на кабинката за гласуване. Предлагаме уединени гишета, а не нечистоплътни гимнастики зад завесата", каза още той и припомни идеята си за регистриране на гласоподавателите чрез въвеждане на биометрични данни. Той допълни, че въвеждането на този тип система ще става поетапно, но то ще предотврати както купуването на гласове, така и измамите с гласоподаватели фантоми.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 18188 |29.05.2008 Шофьорски книжки да се вземат на 17 г., предлагат инструктори . 3| 4807 |17.04.2008 Кабинетът предлага специални пенсии за Наум Шопов и Контстантин Павлов . 0| 4978 |14.04.2008 Само Ст. Илчев предлагал министерски стол на М. Червеняков . 1| 5148 |17.03.2008 Предлагат работа на роми на 21 трудови борси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads