Реклама / Ads
6| 4816 |24.06.2008 НОВИНИ

НДСВ се радва на резултатите си от вота в Казанлък

.
НДСВ е единствената парламентарна политическа сила, която е увеличила представителите си в общинския съвет на Казанлък – на редовните местни избори имаше двама съветници, а сега партията е спечелила 3 мандата.
 

Това съобщи зам.-шефът на царската формация Милен Велчев. Той допълни, че жълтата партия е доволна от резултатите си и коментира, че „ако не бяха тези пазарни механизми на купуване на гласове, имаше шанс да се представим по-добре". „Резултатите от изборите в Казанлък показват тенденцията за връщане на доверието в НДСВ", посочи още Велчев.

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев представи списък от предложения на НДСВ, с които да се увеличи прозрачността в прилагането на Закона за обществените поръчки. Мерките включват публично отваряне както на офертите, така и на ценовите предложения в присъствието на участници и медии; увеличаване на състава на комисиите с включване на НПО, външни администрации, национално представени работодателски организации; минимум 50% тежест на критерия цена на предлаганата оферта при оценката на предложенията. Друго предложение е запазването на правото за участие в процедури за възлагане на обществени поръчки за специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, когато обектът на поръчката е включен в списък, утвърден от МС или поръчката се изпълнява по програми за защита на заетостта на хора с увреждания.

marina_dikova.jpgНДСВ, заедно с коалиционните си партньори, ще внесе и законопроект за изменение на Закона за отнемане на имуществото в полза на държавата, придобито от престъпна дейност. Това пък съобщи зам.-председателят на НДСВ Марина Дикова. Тя обясни, че промените целят подобряване на процеса на откриване, обезпечение и отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

«Трябва да се разшири обхватът на законопроекта, като се включат нови състави от НК, по които комисията да може да извършва разследвания и да предлага отнемане на имущество пред компетентния съд», каза Дикова. Такива са:

- посегателствата върху паметници на културата, иманярството и трафик с културни ценности;

- злоупотреби със служебното положение на длъжностни лица с цел придобиване на имотна облага;

- компютърни престъпления с цел реализиране на имотна облага и организирана престъпна дейност.

Променя се и прагът, до който под ударите на закона не попада незаконно придобитото имущество - в сегашния закон този праг е 60 000 лв., а предложението е да стане 30 000 лв.

«Предлагаме и разширяване на правомощията на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и на регионалните дирекции, които работят като администрация към тази комисия», допълни още Марина Дикова. Законът за отнемане на имуществото в полза на държавата, придобито от престъпна дейност е приет 2005 г. от предишното Народно събрание. Комисията, наречена «Кушлев» по името на председателя й,  функционира повече от две години и вече има натрупана практика.

«Законодателната ни инициатива е важна стъпка напред, която ще покаже на европейските ни партньори, че не само възприемаме добрите практики, но целим и тяхното усъвършенстване», каза в заключение зам.-шефката на жълтата партия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4852 |24.06.2008 Сините гонят Яне Янев от ПГ на ОДС . 0| 7318 |24.06.2008 СУ "Климент Охридски" приема документи по електронен път . 2| 4925 |24.06.2008 Парното и токът скачат с 13% от 1 юли . 0| 5377 |24.06.2008 "Биг Брадър" вече те гледа!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads