Реклама / Ads
82| 16453 |09.11.2012 НОВИНИ

Нечувана наглост от Скопие: "Плевнелиев и Борисов да се извинат пред Музејот на холокаустот"

.
В Скопие чакали извинение от Борисов и Плевнелиев
България трудно ще обясни пред ЕС позициите си, свързани с Македония, защото те съдържат скрити териториални и етнически претенции, анализира за македонската агенция Макфакс ексвъншният министър Слободан Чашуле.
 

Ето и детайлите в оригинал на скопската езикова норма: "Предлага, во духот на потребата за унапредување на македонско-бугарските односи, претседателот Росен Плевнелиев и премиерот Бојко Борисов да ја посетат земјата и пред Музејот на холокаустот во Скопје и во селото Ваташа да се извинат за злосторствата на територијата на Македонија за време на фашистичката окупација".

Чашуле заявява още, че още преди време предупреждавал, че към гръцките блокади ще се присъединят и български и това не го изненадвало. Тази тенденция се наблюдавала отдавна. Българската държава обаче по-трудно ще артикулира българската блокада, защото за разлика от гръцкия проблем с нашето име тук се крият претенции както териториални, така и етнически, твърди той. "Такова нещо е трудно приемливо за ЕС, особено когато българите по според мен странен и малко неумел начин искат да представят тази своя позиция като протест срещу фашизма, какъвто са имали по време на Втората световна война, което за Европа е абсурдно и абсолютно неприемливо“, казва Чашуле.

Във връзка с тезите на премиера Бойко Борисов, че Германия вече не отваря въпроса за фашизма, а защо сега ние го отваряме, господин премиерът, при цялото ми уважение, трябва да си спомни, че Вили Бранд отиде в Аушвиц и се извини от името на германската нация на евреите. Така че мога спокойно да кажа, че президентът Плевнелиев заедно с премиера Борисов са добре дошли в Македония, пред Музея на Холокоста да се извинят..., предлага бившият политик.

Тогава ще можем да говорим за европейска България, с която ще се постараем да честваме празници заедно, да проучваме историята, да разграничаваме подробностите, от отделното да направим общо и обратното. Всичко останало е ирационална позиция, която няма да мине в ЕС, смята Чашуле.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 9193 |06.11.2012 Бойко Борисов заплаши Скопие: Ако искате в ЕС, сменете си тона! . 46| 7882 |20.09.2012 Скопие: ЕК съветва България да заведе дело за "Трето полувреме" . 33| 6046 |08.09.2012 Плевнелиев към Скопие: Никакви компромиси с историята ни! . 29| 18408 |06.08.2012 Рекордна наглост: Рускиня олекна с 24 000 евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads