Реклама / Ads
13| 9294 |15.04.2010 НОВИНИ

"Недосегаемите" близки до Христо Ковачки

.
Разпитите на „Недосегаемите" продължават, утре ще стане ясно кой ще остане в ареста, заяви заместник-главният прокурор Бойко Найденов и отказа да отговори дали Никифор Вангелов е сред задържаните по акцията.
 

Продължават разпитите и обработката на материалите. Наблюдаващите прокурори ще преценят за кои да се повдигнат обвинения и за кои не. Най-вероятно утре ще се обсъжда", поясни Найденов. По повод информацията, че се спряга името на Никифор Вангелов като един от задържаните, Найденов каза: „Предполагам, но наблюдаващите прокурори ще вземат решение по закон".

"Недосегаемите" са имали добри връзки с бизнесмена Христо Ковачки, каза пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов по-рано днес. Те са нанесли огромни щети, каза още вътрешният министър. "Това са хора от криминалния контингент. Някои от тях вече са били задържани и след това – освобождавани" – каза Цветанов.МВР, ДАНС, Националната следствена служба и НАП, под ръководството на Прокуратурата, стартираха операция "Недосегаемите".

Обект на въздействието на държавните органи са структури със стройна, йерархическа организация, които в продължение на години са практикували пране на пари и данъчни престъпления в огромни размери. С дейността си престъпните структури са ощетили бюджета на държавата с милиони.

Досега в операция "Недосегаемите" са задържани 10 души. В преобладаващата си част са криминално проявени или обвиняеми по следствени дела с променена мярка. Арестите продължават.

Разкрита е схема, при която енергийни дружества са замесени в източване на ДДС.

В енергетиката Ковачки чрез различни фирми е собственик на топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца, притежава ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Марица-3", както и брикетната фабрика "Брикел".

Министърът уточни, че част от задържаните ще бъдат пуснати.

Според него йерархично изградената структура е ощетила хазната с милиони левове. Цветанов определи "Недосегаемите" като една добре синхронизирана и организирана операция между институциите, с която се цели пресичането дейността на йерархично изградени организирани престъпни групи за извършване на подобен вид престъпления. В поредната операция освен МВР участие имат ДАНС, НАП, следствието и прокуратурата.

Акция "Недосегаемите" започна след поредица от други операции на вътрешния министър Цветан Цветанов от 2009 година насам.

На 17 декември 2009 г. бе проведена полицейска операция на МВР под кодово название "Наглите" на територията на София. Целта й бе задържане на групата, ангажирана с отвличания през последните две години. Тогава бяха задържани 25 души, сред които и петимата организатори.

Полицейска операция "Наглите 2" се проведе в София в ранните часове на 22 декември, която бе продължение на операцията от 17 декември 2009. Тогава бяха арестувани нови четирима заподозрени, с което на практика бяха задържани всички членове на бандата за отвличания. Беше намерена и четвърта къща за държане на заложници.

След операция "Наглите" МВР започва нова спецакция - "Апашите", насочена срещу криминалните бандити – квартални престъпници – наркодилъри, крадци на коли и апаши, които са се специализирали в обири на апартаменти.

През февруари 2010  девет души бяха задържани в хода на специализираната операция по линия на противодействие на противозаконното отнемане на автомобили, с кодовото название "Факирите".

В началото на февруари започна и акция "Октопод". При нея беше арестуван бившият служител на ДАНС Алексей Петров. В хода на операцията стартира и операция с кодовото название "Октопод"- продължение на "Наглите" и "Наглите 2". Тя бе свързана с локализирането и задържането на йерархически изградена престъпна група, съпричастна към изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет. Има данни, че групата е функционирала над 10 години.

През март специализирана полицейска операция, под кодовото име "Лапачите", срещу източване на ДДС се проведе Петрич и София. Извършени са претърсвания и изземвания от офиси и домове. Открити са голямо количество празни бланки, печати, фактури и счетоводни документи. Тогава бе установено, че престъпната група е действала по класическа схема, като е внасяла хранителни продукти от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми. По този начин е избягвала плащането на ДДС и данък "печалба".

Масирани полицейски проверки започнаха в края на март във Варна – част от акция "Медузите". Обект на проверки бяха обществени институции, офиси и хотели. В хода на операция "Медузите" бяха задържани Дидо Дънката, председателят на Общинския съвет на Варна Борислав Гуцанов и директорът на общинския автотранспорт Пенчо Пенчев. Обект на проверки бяха сградата на община Варна, предприятието "Автотранспорт" на град Варна, офиси и хотели.
Видео от задържането на част от "Недосегаемите"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 4802 |28.03.2010 Станишев привидя символика за Юда, Христос и президента на Велика сряда . 1| 4529 |16.02.2010 СГС запорира имущество за 13 млн. лв. на Ковачки . 1| 4527 |05.02.2010 Ж.Христов: Има само добри намерения за здравна реформа . 3| 5124 |26.01.2010 Отказаха съкратено производство на Ковачки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads