Реклама / Ads
11| 7341 |14.09.2012 НОВИНИ

Недостиг на кръв в страната. Помогнете!

.
Няма недостиг на кръв за преливане, а има дефицит от групите „0” и „А”. Това каза в студиото на „Тази сутрин” доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология.
 

По думите му десетки операции в момента са отложени заради кръвния дефицит.

Няколко са факторите, породили недостига на кръв и кръвни продукти от двете групи, обясни Андреев.

"Беше летен период и хората бяха в отпуска, а по време на отпуска малко хора дават кръв, а в същото време лечебните заведения не спряха да извършват своята дейност. Имаше много спешни случаи - органи, трансплантации през август. Всичко това доведе до недостиг.

Отложили сме сърдечни операции както и десетина ставни операции в Горна баня,” каза доц. Андреев. Една отложена операция има в болница „Света Анна” и две в „Света Екатерина”. До момента няма откази за операции на деца.

От Националния център по трансфузионна хематология призовават за кръводарители лицата със съответните групи. Минималният срок между две кръводарявания трябва да бъде два месеца. Кръводарителите трябва да са здрави и отпочинали, а при посещението си в кръвните центрове е необходимо да носят със себе си документ за самоличност, подчерта още Андреев.

От 9 до 12:00 часа в Министерство на здравеопазването ще бъде открит пункт за безвъзмездно кръводаряване.

Следобед от 13:00 часа пункт за кръводаряване ще бъде открит и в централата на Българския червен кръст.

Акцията е във връзка с недостига на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О в лечебни заведения в София и в Западна България. Желаещите могат да дават кръв и в Благоевград, Кюстендил, Лом, Враца.

На ден центърът по трансфузиология обслужва 18 болнични заведения в София. 150 литра кръв са необходими в страната всеки ден, в столицата - около 70 литра.

„В момента има кръв, но количествата не трябва да падат под задължителния резерв,” посочи доц. Андреев.

При липса на кръв, центърът се обръща към редовни кръводарители, но в момента недостигът е голям, каза още неговият директор.

Два дена отпуск се полагат на кръводарителите у нас. В някои страни стимулите предвиждат дори намаление на картите за градски транспорт, посочи доц. Андреев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 133| 16061 |14.09.2012 Убиец или герой е иконописецът, застрелял крадец? . 17| 7407 |14.09.2012 ВМРО и "Атака" заедно за изборите . 2| 4803 |14.09.2012 450 полицая ще охраняват учениците . 17| 17698 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads