Реклама / Ads
3| 4731 |16.12.2010 НОВИНИ

Н. Нейнски: Двойните стандарти за агенти на ДС са недопустими

.
Надежда Нейнски
Не може да се прилагат двойни стандарти по отношение на агентите на ДС – един министър, няколко зам. министри, директорът на митниците сега са зависими от това. Това каза по БНТ евродепутатът и бивш външен министър Надежда Нейнски.
 

Мисля, че се прави една много съществена грешка – България беше член на Варшавския договор и службите бяха структурирани по този начин. Да се говори, че агентите са работили за България е пълна манипулация, отбеляза Нейнски. Въпросът е принципен и подкрепям, че лицето на България трябва да се изчисти. Мнозинството е на ГЕРБ – те могат да подкрепят законодателни промени и да се справят с проблема. Разговарях с председателя на Европейския парламент г-н Бузек в Европейския парламент да не бъдат допускани хора от бившите служби заради зависимостта, която имат, а не заради някакъв реванш или преследване, заяви евродепутатът.

По съвършено различен начин коментира скандала с дипломатите- агенти друг евродепутат - бившият външен министър Ивайло Калфин, който още вчера бе остър в реакциите си. Според него скандалът с досиетата е типично български и попита: "От какво го е срам Бойко Борисов – неговият министър (Божидар Димитров – бел. ред. ) се е занимавал с политически шпионаж, а посланиците са се занимавали с разузнаване?". Нека да се отворят папките на тези хора, да се види какво са писали – нека се отворят досиетата на тези хора. Бил съм четири години министър на външните работи, знам за какво става въпрос. Става въпрос за дипломати, които са работили за националния интерес, заяви още Калфин.

Трябва да се внесе уточнение, че става дума за хора на ДС на българската комунистическа държава, каза от своя страна сегашният зам. министър на външните работи Константин Димитров. Това са хора свързани с бившия Съветски съюз и те са провеждали политиката на бившата комунистическа държава. Министърът на външните работи има желание да проведе разговори с президента, за да обясни нашата позиция, каза Димитров. Правителството е решило да отзове тези, за които то носи административна отговорност, а се надяваме президентът да разбере за посланиците, добави зам. министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4577 |16.12.2010 Би било стъпка напред, ако МВнР се раздели с агентите в ДС . 10| 4959 |16.12.2010 Борисов прибира дипломати агенти . 9| 4801 |15.12.2010 Уорлик: Въпросът с посланиците-агенти засяга правителството . 127| 14822 |15.12.2010 Първанов няма да отзовава посланици-агенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads