Реклама / Ads
21| 4686 |19.03.2011 НОВИНИ

Н. Нейнски и Ив. Калфин в спор за АЕЦ

.
Надежда Нейнски
153 атомни реактора има на територията на Европа, а Япония е била предупредена за евентулна катастрофа в нейни централи. Темата за Белене трябва да се обсъжда открито и ясно, за да чуем българските аргументи за този проект.
 

Евродепутатите Н. Нейнски от Синята коалиция и Ивайло Калфин от Коалиция за България дискутираха проблемите на атомната енергетика в предаването "Сеизмограф" по БТВ, а преди това обсъдихо последните новини от Либия.

Н. Нейнски смята, че въпросът не е дали ще се случи нападението над Либия, а кога. Има единство в решението на Съвета за сигурност на ООН, независимо, че има въздържали се. Така изпращаме сигнал, че никой не може да избива хора, където е да се намира. Кадафи се е възползвал от сръбски или беларуски наемници, които го подкрепят. Диктатурата е начин на мислене. Кадафи не може да се изправи срещу цялата международна общност, обобщи Нейнски.

Ивайло Калфин каза, че много се радва, че нашите медици не са в либийските затвори. Международната общност закъсня много, Кадафи избива народа си, избива хора в болниците. Няма ясна опозиция, а не е работа на международната общност да търси лидер на либийския народ, обясни бившият външен министър. Използването на сила, на наземна операция не се знае до какво ще доведе. Силите на НАТО няма да бъдат посрещнати добре, проблемът ще става все по-тежък, прогнозира той. Либия не е Тунис или Египет, Либия трябва да узрее, за да махне диктатора си от власт, каза Калфин.

Н. Нейнски смята, че проектът Белене трябва да се спре, защото той не е добър за България. Преговорите за цената трябва да започнат след преговорите за сигурността. Има сериозни проблеми със сеизмологичната обстановка в района, където ще се строи централата. За мен тази тема, за Белене, трябва да се обсъжда открито и ясно, за да чуем българските аргументи, каза тя.

Според Калфин въпросът за сигурността на АЕЦ Белене е най-важният въпрос, който трябва да се реши. Ако има разлом на площадката, нека го кажат ясно, препоръча той. Не трябва да съществува никакъв риск за българското население, а след това ще се реши съдбата на проекта Белене, каза той.


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5275 |06.03.2011 Калфин нямал настройка за президентски избори . 6| 5124 |27.02.2011 И. Калфин: Отговорност на всички страни от ЕС е опазването на границите . 51| 5557 |23.02.2011 Н. Нейнски: Гугъл поколението прави съвременните революции . 28| 4921 |20.02.2011 Н. Нейнски: Нарушаването на човешките права е факт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads