Реклама / Ads
29| 4952 |18.11.2010 НОВИНИ

Н.Нейнски: Помирение да, но след покаяние

.
Надежда Нейнски
"Не може да си позволим две политики - едната пред Европа, другата пред България". Това е заявила от името на Синята коалиция евродепутатът Надежда Нейнски в Брюксел по време на конференцията "Изстраданата европейска мечта на България (1944-1989 г.)", съобщиха от офиса на евродепутата.
 

Евродепутатът от СДС призова конференцията категорично да се противопостави на всякаква форма на реабилитация на комунистическия режим и неговите представители в България.

"Помирение трябва да има, но след покаяние. А покаяние няма! Има опити за реабилитация, които са повече от опасни.", каза Надежда Нейнски.

Тя призова мнозинството в България да ревизира отношението си към законопроекта на СДС за изменение и допълнение на Закона за ордените и медалите, който предвижда лица, свързани с репресивния апарат на комунистическия режим, да не бъдат удостоявани с държавни отличия.

Този законопроект бе отхвърлен от депутатите на ГЕРБ и Атака в българския парламент. "Само така, подкрепяйки един такъв законопроект, ще дадете ясен знак, че няма да толерирате реабилитация на комунистическия режим", отбеляза още Нейнски.

Конференцията "Изстраданата европейска мечта на България (1944-1989 г.)" в Брюксел е организиран в Европейския парламент от евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев. Нейната цел бе да покаже на европейската общественост българската съпротива срещу комунистическия режим.

Във форума участваха българи, репресирани от комунистическия режим, лагерници от Белене, евродепутати и журналисти, както и председателят на ЕП Йежи Бузек, председателят на Групата на ЕНП в ЕП Жозеф Дол и Ханс-Герт Пьотеринг, председател на ЕП (2007-2009) и председател на борда на директорите на Фондация "Конрад Аденауер".

Дни преди тази конференция лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов заяви: "Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко правителство".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4616 |11.11.2010 К. Велчев: Следващата седмица ще решаваме за импийчмънта . 13| 4728 |11.11.2010 Б. Борисов: Следващият президент няма да съм аз . 0| 4817 |08.11.2010 Разследват мистериозно убийство . 29| 5630 |05.11.2010 Разследват синдикален лидер, той заплашва със съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads