Реклама / Ads
20| 5356 |19.11.2013 НОВИНИ

"Некариерният" за МнВР М. Червеняков става посланик в Черна гора

.
Младен Червеняков
Младен Червеняков, правосъден министър в правителството на Жан Виденов, а в настоящия парламент депутат от БСП и шеф на комисията по еврофондовете, е предложен за посланик в Черна гора, съобщи БНР, а информиацията е на Министерството на външните работи.
 

Червеняков е вторият депутат на БСП, който напуска парламента заради дипломатически пост. През септември за консул във Франкфурт бе изпратен Любомир Петков. 

 

Предложението идва въпреки твърденията през месец юли на външния министър Кристиан Вигенин, че с политическите назначения от предишното правителство на ГЕРБ вече е нарушен Законът за дипломатическата служба. Депутатът от БСП формално е външен за системата, не е кариерен дипломат и не е известно да има опит в политиката на Западните Балкани и конкретно с Черна гора.
 

Само преди четири месеца външният министър Кристиан Вигенин обяви пред Комисията по външни работи, че законът вече е нарушен, защото предишното правителство е превишило 20-процентната квота за изпращане на посланици на хора извън дипломатическата служба. Няма публикуван ясен разчет от външното министерство дали този дисбаланс е поправен с ротацията на нови посланици и консули.
 

През юли месец Вигенин обеща да спре с политическите назначения и дори да поправи закон, съобщава Кросс. Решения за смяна на шестима посланици е приело правителството на закрито заседание миналата седмица, пише днес "24 часа". Според публикацията смените се налагат заради изтичане на мандатите на досегашните, а предложените от правителството са дипломати от кариерата.
 

В Индия новият посланик ще е Петко Дойков, който бе сред служителите на МВнР с активно участие по спасяването на медицинските сестри от Либия. В Дания пък отива Руси Иванов, шеф на дирекция във Външно. Дипломати от кариерата са и Румяна Митрева, която ще е посланик в Норвегия, и Кристина Бешкова, която ще представлява България в Съвета на Европа в Страсбург. За Молдова пък е избран Петър Вълов.

И шестте предложени имена за нови посланици са проверявани от комисията по досиетата и не е установена принадлежност към ДС.
 

Сътрудници на комунистическите служби обаче се изпращат на по-ниски нива в посолствата ни. Така например подполковникът от военното разузнаване Валентин Радомирски ще е заместник на Вълов в Молдова, а Емил Вълев, агент на ДС, на Бешкова в Страсбург, пише още изданието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5657 |03.11.2013 Червеняков става посланик в Черна гора? . 17| 6032 |19.10.2013 Ошушкаха дома на депутата Младен Червеняков . 15| 5713 |19.07.2013 Червеняков от БСП е гласувал против избора на Писанчев . 73| 9133 |04.06.2013 Мл. Червеняков кадрува в МВР, натиска Йовчев да уволнява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads