Реклама / Ads
10| 5909 |20.09.2012 НОВИНИ

Нели Крус: България може да стане страната с най-бърз интернет

.
В един момент България може да стане страната с най-бърз интернет в Европа.
 

Това заяви зам.-председателят на ЕК и комисар по информационните технологии в Европа Нели Крус, която бе в София, за да участва в конференцията "Цифровата програма на Европа 2012: Реалност или все още предизвикателство?"

По думите й някои страни-членки имат голяма мрежа с широколентов интернет, която обаче много трудно се поддържа и подобрява. "Някои страни имат много сложни процедури, които правят адаптирането към дигиталната ера по-трудно от политическа гледна точка.

Може би България ще изпревари някои страни-членки, защото няма такива пречки. Ако първата мрежа, построена в един град или в едно село, е с много бърз интернет – в един момент България може да стане страната с най-бърз интернет в Европа.

Това ще е една много положителна промяна. Първо, обществата и нациите трябва да са наясно с предимствата на широколентовия интернет и изчисленията в облак, и след това трябва да са достатъчно умни да инвестират в тези технологии. Това може да изисква жертви, но е наистина една отлична инвестиция".

От друга страна обаче половината от населението на България никога не е използвало интернет. "Вземането на правилните решения за дигитализацията ще помогне да решим бъдещето си. ЕС има нужда от широколентовия интернет, той стимулира икономиката.

10% по-голямо разпространение на широколентовия интернет означава 10% по-високо икономическо развитие", каза още тя. В Европа се очаква незаетите работни места в областта на информационните технологии да станат 700 000, което означава, че не оползотворяваме възможностите във всички държави, добави Крус.

Имаме нужда от подобряване на инфраструктурата на безжичния интернет и това трябва да стане бързо, посочи еврокомисарят. "Другото нещо, върху което трябва да се фокусираме, е това, че поне 90% от работните места изискват дигитални умения, а компютърната грамотност нараства само с 3% за година.

Ако не се справим с този проблем, губим цяло поколение", предупреди тя. Наясно сме, че Европа и Брюксел не могат да направят онова, което трябва да се направи на местно ниво, заяви тя.

"Трябва да разберем дигиталната реалност и да се конкурираме в глобален план. Иновациите могат да трансформират Европа в нещо по-добро", каза още еврокомисарят. Един от проблемите, които отбелязаха от Европейската комисия, е ниският достъп до интернет в селските райони, заяви в своето изказване пред форума министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По думите му България изостава от другите страни членки на ЕС, както по отношение на свързаност и приложение на технологиите от страна на бизнеса и потребителите, така и по отношение на ползваемостта.

Българската страна пое ангажимент в Програмата за развитие на селските райони да проучи ситуацията с широколентовия достъп в селските райони и да изработи детайлна карта за широкорентово покритие. Това е начален етап от процеса на осигуряване на широколентов достъп в тези, т. нар. "бели зони", обясни министърът.

По думите му достъпът до интернет в селата е изключително важен за младите хора, които искат да останат да живеят в тях и да развиват бизнес. Това, към което се стремим, е до края на този програмен период да укрепим основата на електронното управление, а през следващия - да надградим и да развием постигнатото, коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Министърът отбеляза, че електронното управление, широколентовият достъп до интернет и информационните технологии в училищата и висшите учебни заведения са сред приоритетите на българското правителство. Те са в унисон с целите, залегнали в цифровата програма на Европа, каза министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4958 |20.09.2012 Парното може да поевтинее чак след Нова година . 46| 7890 |20.09.2012 Скопие: ЕК съветва България да заведе дело за "Трето полувреме" . 33| 5434 |19.09.2012 България да поиска съвет от ЕK за "Белене" . 69| 6111 |18.09.2012 Менда Стоянова: Данъците в България остават ниски и през 2013 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads