Реклама / Ads
14| 4981 |19.02.2014 НОВИНИ

Нели Куцкова: Делата за вакъфските имоти са много сложни

.
Нели Куцкова Източник: Булфото
Нищо не мога да кажа за Куршум джамия, защото не познавам конкретното дело. Съдът няма право да се поддава на лични пристрастия по делата за вакъфските имоти.
 

Това заяви съдия Нели Куцкова в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя припомни, че от векове има мюсюлмански храмове по нашите земи. Тя уточни, че делата са изключително сложни, защото се разглеждат няколко века. Опасно е да се нарушава етническата карта, категорична бе тя.

Съюзът на съдиите осъжда натиска върху съда в Пловдив. Не е изключено съдии да се изплашат от натиска на улицата и по места да решат нещата така, че само и само мир да има. В писмо, което разпространихме, ние накратко обясняваме как са се развивали нещата около вакъфските имоти.

„След като се освобождаваме от Турция у нас има мюсюлмански храмове. Тогава Фердинанд води преговори с Турция и подписва спогодба за имотите на мюсюлманското вероизповедание. Спогодбата е от 1909 година и включва три протокола. Държавата поема ангажимент да съхранява мюсюлманските храмове.

След това през 1925 година се подписва Ангорската спогодба. Фактът, че на наша територия има мюсюлмански храмове, не е от вчера. По-късно – през 1997-а и от 2002-а, вече имаме закони, които регламентират собствеността на имотите – говорим за закон за вероизповеданията и закона за реституцията”, обясни съдия Куцкова.

Попитана за действията на футболните фенове, които обещаха да следват датите на делата, съдия Куцкова обяви, че магистрати са се оплакали, че заради шума не могат да си вършат работата.

„Не мога да поставя под общ знаменател хората, които чупят, и протестиращите. Ние, съдиите, прилагаме закона. Не може и не трябва да се повлияваме от външни фактори. Не е изключено обаче съдии да се изплашат и по места да решат нещата така, че само и само мир да има. Това може да доведе до надигане на мюсюлманската общност, въпреки че досега не го е правила”, добави Куцкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 5876 |13.02.2014 Манолова: Някои са с бръмбари в главите, не готвим преврат на Плевнелиев . 28| 5748 |13.02.2014 Чуколов: Сезираме Цацаров за далаверите на Плевнелиев . 60| 5094 |12.02.2014 Плевнелиев възмутен: Кой каза, че ще има президентски избори с Европейските . 6| 5811 |06.02.2014 Корнелия Нинова: Няма да се гледат предложения за Кодекса без Тристранката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads