Реклама / Ads
10| 7733 |16.08.2019 НОВИНИ

Нели Куцкова: Един главен прокурор трябва да има адекватно виждане

.
Нели Куцкова Източник: БГНЕС
Аз си задавам въпрос, ако СДВР или ДАНС бяха излезли с критична позиция срещу Иван Гешев, тогава нямаше ли да скочи ВСС и да каже – на вас каква ви е работата да се бъркате.
 

Това каза пред БНР съдия Нели Куцкова по повод обявената концепция от кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

 

„Един прокурор не може да се справи с т.нар. битова престъпност, защото това е ангажимент на много институции. Един главен прокурор не може да се справи с всички проблеми в страната. Но той трябва да има адекватно виждане и да си изпълни задачите, които е поставил в концепцията си“.

 

За хармоничните отношения между съда и прокуратурата, за които говори Иван Гешев, Нели Куцкова  заяви: „Аз като граждански съдия, където се съдят граждани и фирми, няма право съда да контактува с нито една от страните да и да бъде в по-хармонични отношения с едната отколкото с другата. При наказателните дела, трябва да си признаем, че много пъти съм чувала за колеги наказателни съдии като видят, че има дефект на обвинителния акт викат прокурора да си го оправи преди делото да е влязло в съда. Това е абсолютно недопустимо. Може да е по-добре вместо да го прекратява да го връща за доразследване, но по гражданските дела, ако ми влезе калпава искова молба, аз никога не мога да привикам адвоката и да му кажа – виж какво си написал, ще загубиш делото.  Така че с думата „хармонизиране“ трябва по-внимателно, за да не се получи като едно време, когато каквото каже прокурора, съдията приписва обвинителния акт.“

 

„Иван Гешев е много активен, известен на широката публика, правеше впечатление заради резките си изказвания. Той предизвика много мощен отпор“, така Куцкова си обяснява всестранната подкрепа спрямо номинацията на Гешев.

 

„Против съм да се правят фронтове, когато става дума за правосъдие и се пита дали съдът няма да е виновен. Съдиите сме длъжни да излагаме мотиви, но никой не чете мотиви, за разлика от гледането на телевизия, където дават зрелищните акции. Тога го преживяхме по времето на Цветанов и продължаваме да плащаме по дела в Страсбург. Надявам се, че новия главен прокурор няма да ползва лексиката на Цветанов и да обяснява, че когато има оправдателна присъда съдът е корумпиран“, подчерта Куцкова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4635 |14.08.2019 Спаси София призовава за обединение зад гражданска кандидатура за кмет . 4| 4407 |14.08.2019 Русия, Иран и Азербайджан обединяват енергийните си системи . 0| 3973 |13.08.2019 Още един горещ летен ден . 6| 11093 |09.08.2019 Съдия Нели Куцкова: Гешев възмути дори хората, които нямат общо с нашата система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads