Реклама / Ads
11| 7143 |01.05.2014 НОВИНИ

Нели Куцкова: На съда се въздейства основно чрез председателите

.
Председателят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова Източник: Булфото
Аз съм склонна да вярвам на Пенгезов, въпреки че не му симпатизирам, защото знам, че не за първи път хора се опитват да въздействат върху съда и това се прави основно чрез председателите.
 

Това заяви председателят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова пред Нова телевизия. Тези дни тя излезе с отворено писмо, в което призова Висшият съдебен съвет да вземе мерки и да разгледа изказванията от страна на Пенгезов, че му се поръчва изхода на определени дела.

Основен принцип в правосъдието е да не се месят в дейността на съда по такъв нерегламентиран начин. Никой няма право извън съдебната зала да влияе върху него, заяви Куцкова. Ако това е вярно, е ужасно. Ако не е вярно, трябва да се проверят думите на съдия Пенгезов.

"Хората смятат, че един председател на съд има право да разпорежда на съдиите как да си решават делата. Той отговаря за организацията на работата, доброто администриране и дисциплината, но няма никакво право да се меси в работата на съдиите. Затова апелът ни е към ВСС, който органът, който трябва да пази независимостта на правосъдието”, поясни още председателят на Съюза на съдиите.

Съдия Куцкова коментира и твърденията на Пенгезов, че е известно името на неговия заместник на поста – сегашният заместник-председател на Софийския апелативен съд Богдана Желявска, като „изключително неприятна” ситуация, тъй като колегията е длъжна да работи с доказателства, а не с твърдения.

„Искаме от ВСС, когато се провежда избор за председател на Софийския апелативен съд, това да бъде направено по възможно най-почтения и прозрачен начин, а и ВСС да отговори защо г-н Пенгезов е казал, че ако той се кандидатира, може да разчита на 13 гласа”, каза още Нели Куцкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 7602 |29.04.2014 Корнелия Нинова: Нужна ни е победа, за да бъде социалната политика номер едно . 39| 4824 |25.04.2014 Плевнелиев поиска реални предизборни обещания . 31| 4815 |09.04.2014 Плевнелиев върна Закона за Сметната палата . 58| 5271 |08.04.2014 Каракачанов: Плевнелиев е комсомолче, да не ме учи на морал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads