Реклама / Ads
13| 12606 |22.02.2012 НОВИНИ

Нели Нешева: Не съм жертва на скандала с цените на лекарствата

.
Нели Нешева
Нямала съм конфликти с зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова. Не виждам втори план заради високи цени на лекарства, който да е причина да приемат оставката ми като шеф на НЗОК.
 

 

Това обяви по Би Ти Ви скандалната началничка Нели Нешева. Преди дни тя привлече общественото внимание с разкритията за раздадени високи бонуси на чиновници.

 

Нешева уточни, че в случая категорично не става дума за бонуси, а за средства от контролна дейност, като всичко е напълно законно. Тя призна, че наистина проблемът е повече морален и затова вчера е дарила собствените си премии на социално заведение.

 

Нели Нешева изказа сериозни опасения, че в момента Здравната каса е изпаднала в своеобразен колапс и няма кой да работи с болниците, и да им отпуска средства. От една страна, тя била с приета оставака, а от друга – ресорният зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова, която е и председател на борда на НЗОК, била уволнена.

 

Тази ситуация ще създаде проблеми, ако правителството не вземе спешни мерки, предупреди Нешева.

 

Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков коментира също скандалната тема по Нова ТВ. Той обори като съмнителни и недостоверни версиите на различни организации, че Нешева е отстранена заради недопускане на лобистки интереси.

 

Не вярвам много на тези теории, няма как Нешева да се е опитала да намали цените на лекарствата от “Софарма”, когато касата не е фактор в процеса на ценообразуване. Отговорността на цените на медикаментите трябва да се носи от уволнената зам.-министърка Павлова, заяви Шарков.

 

Той потвърди, че Европейската комисия наистина е започнала разследване дали обществени средства са отпускани в полза на “Соформа”. Шарков обясни още, че депутати са поискали Комисията за конкуренция да установи монополното положение на тази компания. Той смята още, че високото ДДС в България (20% за лекарства) е също фактор, който оскъпява цената  на медикаментите.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5373 |21.02.2012 Цветанов: Утре всеки може да стане жертва на пътя . 6| 5595 |16.02.2012 Нова жертва на потопа . 47| 5816 |16.02.2012 Д-р Н. Нешева: Не може да не се позволява финансово стимулиране . 18| 11042 |14.02.2012 Жертва на „Наглите”: Запалиха ми колата заради убийството на Мирослава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads