Реклама / Ads
32| 5572 |23.11.2012 НОВИНИ

Немските села пълни с наши доктори

.
Лондон и Берлин са най-предпочитани и за студентите по медицина. Нашите сменят местните лекари, които бягат във Великобритания.
 

Медицинските пунктове и малките болници в немските села са пълни с български лекари, съобщава "Монитор". Те заминават за Германия на мястото на тамошните си колеги, които пък отиват за по-високи заплати във Великобритания. Това съобщи секретарят на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков вчера и допълни, че английските лекари на свой ред се изнасяли в САЩ и Канада, където има нужда от специалисти. В Германия нашите медици започват с минимална заплата от 5000 евро, могат да направят и специализации почти без пари, обясни д-р Ленков.

 

Секретарят на БЛС уточни, че на много места там дори не се изисква специализация, достатъчна е дипломата за висше медицинско образование и знанието на немски език. 380 наши лекари са отишли да работят зад граница от началото на годината до септември.

 

37% от студентите по медицина в последен курс на обучение заявяват, че искат за заминат на работа във Великобритания, каза Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване, образование и наука на президента Росен Плевнелиев по време на международната конференция „Лекари и мобилност”, която се проведе в Народното събрание вчера.

 

Германия, Франция и Испания са следващите по интерес дестинации, към които се ориентират студентите, допълни Виламовска. По думите й една година след дипломирането си само 3,5% от медиците са били безработни, докато сред инженерните специалности този процент достига над 8.

 

Половината от българските лекари са концентрирани в София, Пловдив и Варна, като най-малко доктори има в Кърджали, Търговище и Разград.

 

Към момента най-много в страната са общопрактикуващите доктори, показва проучване. През миналата година бройката им е достигнала 28 411. Най-дефицитни са анестезиолозите, реаниматорите, клиничните лекари, неонатолозите и съдебните медици. 14 хил. човека са се обучавали през 2011 г. по специалностите медицина, здравни грижи и здравен мениджмънт.

 

Младите хора записват медицина най-вече по силата на семейната традиция, а едва след това заради по-висок стандарт на живот и добро положение в обществото, показва допитване, направено сред учащите се в петте медицински факултета в страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7632 |05.11.2012 ЕК: Възможен е допълнителен доклад за България . 23| 5772 |01.11.2012 Президентът: Посланието на ЕК за допълнителен доклад е сериозно . 16| 5937 |23.10.2012 Хампарцумян: Банките са само изпълнители на закона . 49| 6593 |16.10.2012 Мария Капон: Подизпълнителите на “Белене” са близки до Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads