Реклама / Ads
10| 4425 |10.03.2015 НОВИНИ

Немцов убит заради Мохамед

.
Местопрестъплението
Опозиционерът Борис Немцов е бил убит заради позицията си относно пророка Мохамед, съобщава „Росбалт”. Според анонимен източник на агенцията арестуваният по случая Заур Дадаев е признал, че той е стрелял в политика, като мотив за циничното престъпление станали „изказванията на Немцов за мюсюлманите”. „Фактически задържаният си призна, че е организирал убийството. Затова не очаквайте някакви нови гръмки разобличения или арести по случая”, пише още „Росбалт”, позовавайки се на своя източник от органите на реда.
 
Източникът уточнява, че през януари т.г. Дадаев разбрал, че опозиционерът се еизказал негативно за мюсюлманитеживеещи в Русия. За какви точно думи на Немцов обаче става дума агенцията не уточнява.Президентът на Чечения Рамзан Кадиров, цитиран от Ройтерс, заяви, че заподозреният е „дълбоко вярващ мюсюлманин”.

„Дадаев бил шокиран от карикатурите на пророка Мохамед във френския сатиричен вестник „Шарли ебдо” и от реакциите в подкрепа на отпечатването им”, написа Кадиров в Инстаграм. Чеченският президент дори защити арестувания, наричайки го „истински патриот, който не може да направи и крачка срещу Русия”.Кадиров добавя, че Дадаев, който 10 години е служил като заместник-командир на полк в батальона “Север” към чеченското МВР, е бил „един от най-безстрашните войници”. Изнесената от „Росбалт” информация относно мотивите на заподозрения обаче не беше потвърдена от Следствения комитет.

Междувременно съдия Наталия Мушникова от Московския районен съд „Басманий” заяви, че Дадаев наистина се е признал за виновен, предаде ТАСС. В съда той обаче не коментирал въпроса за вината си, асамо поискал справедлив процес според закона.Другият обвиняем Анзор Губашев пък заяви пред съда, че е невинен. Всичките петима задържани по случая ще останат в ареста до 28 април т.г. Освен Дадаев и Губашев зад решетките са още 45-годишният Хамзад Бахаев, 34-годишният Тамерлан Ескерханов и 31-годишният Шагид Губаше. Те са заподозрени в съучастие в убийство, извършено като част от организирана престъпна група с користни цели, както и за незаконно притежание на оръжие от организирана престъпна група. Съдия Мушникова подчерта, че ако вината им бъде доказана, ги очаква от 8 до 10 години затвор или доживотна присъда. Според нея при по-мека мярка за неотклонение има риск те да се укрият или да се опитат да възпрепятстват следствието.

Вчера стана ясно, че по делото са задържани още двама заподозрени. За новите арести съобщава „Росбалт”, като до следобедните часове нямаше официално потвърждение на информацията. Имената на заподозрените не се съобщават, но се казва, че те са от Чечения. Единият дори бил братовчед на високопоставен чеченски чиновник.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5393 |09.03.2015 Искат оставки заради убитата Вероника . 1| 5439 |07.03.2015 Берлускони отказал компаньонки заради Меркел . 0| 4569 |07.03.2015 Влакове спират заради лошото време . 3| 4659 |06.03.2015 Намериха вещите на убитата Вероника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads