Реклама / Ads
4| 5409 |12.08.2014 НОВИНИ

Ненков връща д-р Гелев и замразява заплатите на медиците

.
Увеличението на заплатите в спешната помощ най-вероятно няма да се случи в мандата на този кабинет. Намаленият 7-часов работен ден пък може да окаже влияние върху месечното възнаграждение на здравните работници. В ръководството на Спешната помощ в София се връща отстраненият от предишния здравен министър д-р Георги Гелев.
 

 

Припомняме, че София беше застрашена да остане без Спешна помощ. Работещите в системата излязоха на протест в подкрепа на директора д-р Георги Гелев, който трябваше да бъде уволнен. Медиците настояваха за двойно увеличение на заплатите, 7-часов работен ден, повече лекари и ясни критерии за спешност и заплашиха с масови молби за напускане.

 

Два месеца и половина по-късно обаче обещаното намалено работно време и увеличението на заплатите са под въпрос.

„По отношение на увеличението на парите, благодаря ви за този въпрос, няма да отговоря. Това е труден процес, който не знам дали ще мога да реша за тези два месеца. Има някакъв момент, който се обсъжда с дирекция медицински дейности, но той трябва да се облече в закон”, обясни д-р Ненков пред bTV.

 

От началото на юни до сега в Центъра за спешна медицинска помощ са назначени 15 души, които обаче, се отразяват негативно на възможността за бонуси, твърди сегашното ръководство.

 

„Колкото повече нови кадри назначаваме, толкова повече намалява фонд „Работна заплата”, в следствие на което и спестените пари от този фонд ще бъдат по-малко”, обясни и.д. директора на ЦСМП д-р Александър Златанов.

 

Единият от вариантите за увеличение на заплатите в сектора беше преминаването на 7-часов работен ден. Така служителите на Спешната помощ щяха да получават същите заплати срещу по-малко труд. Промяната обаче засега е на изчакване - анализи сочат, че може и да ощетят медиците.

 

Обсъжда се и премахването на районирането на Спешната помощ. Очакванията са, че така ще се прекрати разкарването на пациенти по различни болници от спешните екипи, защото лечебните заведения отказват да ги приемат.

 

Вероятно през следващите дни ще има промени в работата на Фонда за лечение на деца. Здравният министър не изключи възможността да бъде сменен директорът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5498 |12.08.2014 ДЕСНИТЕ скочиха срещу връщането на Танов за шеф на митниците . 37| 5358 |12.08.2014 Връщат Ваньо Танов за шеф на митниците . 13| 4895 |12.08.2014 Връщат В. Танов в митниците? . 90| 10822 |09.08.2014 Овчаров: Връщаме Бойко на бял кон и задълго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads