Реклама / Ads
0| 4520 |24.11.2017 НОВИНИ

Нено Димов: Не сме само ние, и други в ЕС имат проблем с мръсния въздух

.
Нено Димов
16 държави в ЕС имат проблем с мръсния въздух, не само у нас има замърсяване, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по БНТ.
 

Далеч сме от нивата за устойчив и нормален начин на живот що се касае въздуха. Домашното отопление, автомобилният транспорт са основните проблеми. Най-много мерки са взети при индустрията и енергетиката, част от намаляването е именно в тези две последни сектора. „Една от ефективните мерки е дървата за огрев да бъдат сухи, сега сечем и директно горим. Но ако бъдат отсечени по-рано и продадени след година и половина, до 40 % може да намалее замърсяването на въздуха. Това не изисква средства, а по-добра организация“, уточни Димов.  

 

Не може да се каже, че във всичките 25 града е еднакво превишаването на нормите за чист въздух, добави още той. А относно отопляването в ромските квартали министърът на околната среда и водите отбеляза, че е много трудно да се определи как става то: „Много е сложно да се направи проверки в квартали от ромски тип, за да разберем как се отопляват, трябва да има заповед, за да се влезе в частна собственост, но ще намерим решение“.

 

Нено Димов беше категоричен, че при спиране от движение на коли не става дума за години, а за техническа неизправност. „Върви се в посока да се спират автомобилите, ако са неизправни технически, не говорим за годините на колите, а за технически проблеми. Търсят се инвеститори, които да произвеждат електромобили у нас, не е само поощряване на използването на подобен тип еко коли. Трябва да се даде тласък на това развитие, ще се работи и за разширяване на мрежата за зареждане“, каза той.

 

Коментира и изграждането на втори лифт в Банско: За да има втори лифт на Банско, трябва да има инвеститор, който да даде инвестиционен проект, а до момента няма такъв, понеже има ограничения на по-ранни стъпки. Старият план и концесионен договор трябва да претърпят промени, според новото законодателство. А ако има такова намерение, трябва да мине през много други стъпки. В рамките на парка се строят само писти, съоръжение, затова става дума за лифт, който се предвижва на електричество, той не замърсява.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5491 |23.11.2017 Адв. Владимиров за Фрог: Осъдени са само шестима от кораба ”Св. Николай”, 14 са оправдани . 1| 7943 |25.11.2017 Променят изискванията за нов боен самолет за ВВС с бонуси за чисто нови . 0| 4376 |22.11.2017 Американски военен самолет се разби до Япония . 1| 4462 |21.11.2017 Екопротестъри искат оставката на министър Нено Димов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads