Реклама / Ads
3| 4620 |16.01.2020 НОВИНИ

Прокуратурата: Нено Димов ощетил държавата, продавал вода на дружества в пъти по-евтино

.
Вече бившият министър на околната среда и водите Нено Димов е ощетил държавата и близо 100 000 души. Това стана ясно по време на днешната мярка за неотклонение на екс министъра.
 

Припомняме, че срещу него тече разследване заради водната криза в Перник. Димов е обвинен в безстопанственост, а днес прокуратурата изнесе и доказателства, които уличават екс министърът в престъпление.

 

Според обвинението с едноличния подпис на Нено Димов водата от яз. “Студена” е била продавана на “Стомана индъстри” и ТЕЦ-Перник по 0.13 стотинки на кубик. Междувременно обаче гражданите плащали по 2 лв. на кубик за услугата.

 

Обвиненителите смятат, че ако водата от язовира в крайна сметка е отивала при гражданите, парите са щели да отидат в държавната хазна заради огромната разлика. Именно към тази тема ще се придържа обвинението, за да докаже безстопанственост.

 

Обвинителите подчертаха, че е засегнат интересът на над 97 000 души – жители на гр. Перник и на общината.

 

Цената на водата се определя от КЕВР, а не от министър на околната среда и тя е различна за вода за питейни нужди и за промишлени нужди.

 

За Перник актуалната цена без ДДС е 1,36 лв на кубик за питейни нужди и 0,13 лв - за промишлени. Водата се продава и фактурира от ВиК дружеството.

 

Прокурорите за пореден път изтъкнаха, че от ВиК - оператора на язовира, и от НИМХ на БАН са давали редовни справки за състоянието, както и за сушавата 2019-а година. Той обаче не е намалил утвърждаваните количества вода за двете предприятия.

 

Справките са сочели, че към ноември 2019 г. при тези темпове полезният обем на язовира би бил около 3 млн. кубични метра, колкото е и дествителността в момента.

 

През септември и октомври водният ресурс на яз. Студена е бил около 30% и дори човек, който няма знания, може да прецени, че този обем по някакъв начин ще повлияе на питейно-битовото обслужване на населените места, заявиха днес прокурорите, които искат Нено Димов да остане зад решетките, предават от clubZ.

 

Преди това защитата внесе документи - както за това, че вече не е министър, така и за ресорно разпределение на отговорностите по водата към ресорния зам.-министър Красимир Живков и други експерти. Живков и другата заместничка Атанаска Николова са сред множеството разпитани по разследването, стана ясно днес.

 

Според адвокат Ина Лулчева министърът винаги се е съборазявал с мнението на експертите и е изпълнил правомерно функциите си.

 

Предстои съдът да прецени да пусне или да остави в ареста Димов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3850 |16.01.2020 Втора съдебна инстанция решава за ареста на Нено Димов . 10| 4516 |14.01.2020 Прокуратурата разпространи част от материалите по делото срещу Нено Димов . 5| 4384 |14.01.2020 Мира Радева: Нено Димов е изкупителна жертва на годините бездействие . 14| 5345 |14.01.2020 Ревизоро за оставката на Нено Димов: Ще се разведа и ще си прехвърля сметките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads