Реклама / Ads
3| 3903 |24.08.2019 НОВИНИ

Нено Димов се среща с протестиращи от Шишманци

.
Нено Димов
Около 50 жители на Шишманци и на още няколко населени места се събраха пред завода за преработка на отпадъци на поредния си протест срещу честите пожари в депото. Последният беше загасен преди седмица, но хората от района настояват държавата да гарантира безопасна работа на депото, за да спре периодичното обгазяване на района.
 

По-късно протестиращите ще се срещнат с министъра на околната среда Нено Димов.

Недоволството на хората от няколкото населени места в близост до завода за отпадъци ескалира след пламналия пожар на сметището в началото на миналата седмица и задимяване на района в продължение на няколко дни.

“Миризмата ме притеснява. Всяка година се пали. Това не е завод за преработка на отпадъци, това е едно обикновено сметище, което дори и като сметище не се експлоатира по коректния начин“, коментираха протестиращи.

 

“Очакваме наистина да вземат мерки този път. Искаме първо заводът да спре да функционира, за да може да започне подготовката за истинска работа, защото досега е било буквално сметище ние искаме вече да започнат машини да работят, да се разделя, да се рециклира, да има пожарни системи и всички необходими изисквания, за да функционира правилно един такъв завод“, казаха още хората на протеста.

Междувременно в понеделник в общината беше внесена гражданска група и искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за отпадъци.

 

Отделно кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, придружено от протестна подписка, подкрепена от близо 2 хил. и 300 души. В него се призовава за спешни мерки от страна на институциите, за да няма повече подобни инциденти.


“Този завод, ако не може да работи както трябва, не трябва да работи въобще“, каза кметът Гуджеров.


Очаква се на днешната среща на министър Нено Димов с жители на Шишманци и близките населени места да присъстват също представители на регионалната на Регионалната екоинспекция и пожарната в Пловдив.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4580 |16.08.2019 Спасиха пациенти с рядко срещани аневризми . 8| 4589 |10.08.2019 Премиерът се среща с руския премиер Медведев в Туркменистан . 4| 3960 |09.08.2019 Служители от министерството на земеделието се срещат с областните управители заради АЧС . 3| 4043 |08.08.2019 Нено Димов: Отказани са над 60% от подадените места за загробване на прасета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads