Реклама / Ads
7| 3126 |26.02.2021 НОВИНИ

Непрозрачни бюлетини гарантират тайната на вота на 4 април

.
Хартиените бюлетини за парламентарните избори на 4 април ще са бели. Те ще са изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването. Ще се отпечатват от печатницата на Българската народна банка, като при необходимост може да се ползват други специализирани печатници. ЦИК ще контролира всички етапи по отпечатването, съхранението и доставката им по места.
 

След като се извърши проверката на всички кандидатски листи районните избирателни комисии ще получат по имейл графичен файл с образец на бюлетините за всеки изборен район. Ще ги разпечатат и присъстващите членове на РИК ще изпишат имената си и ще се подпишат на тези образци, ще отбележат час и дата и на заседание ще одобрят на бюлетината, след което ще започне процесът по отпечатването.

 

Печатницата на БНБ и всяка печатница-изпълнител е задължена да организира дейността като гарантира количество, серийност, поредност на номерацията, автентичност, осигури затворена техническа организационна система, която да гарантира запазване на конфиденциалност.

 

Предаването на отпечатаните бюлетини ще става на територията на печатницата на БНБ или подизпълнителя под контрола на министерство на финансите и в присъствието на представители на съответната областна администрация и на двама упълномощени членове на РИК, предложени от различни партии и коалиции, съобщава БНР.

 

Упълномощените представители на съответната РИК и областната администрация ще приемат бюлетините като съпроводят транспортното средство, което ги превозва до съответния областен център.

 

Бюлетините се съхраняват в определени от областния управител за целта помещения.

 

Дейностите по охрана при транспорт и съхранение ще се извършват от МВР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3597 |22.02.2021 ДБ обжалва отказа за видеизлъчване при броенето на бюлетините . 15| 4131 |16.02.2021 Съдът остави в сила забраната за видеозаснемане при броенето на бюлетините . 3| 3476 |14.02.2021 Росица Матева: Няма пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините . 8| 3771 |14.01.2021 Иво Мирчев: Управляващите се страхуват от живо излъчване на броенето на бюлетините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads