Реклама / Ads
14| 5579 |16.03.2016 НОВИНИ

Нерде Ямбол, нерде Стамбул! Заместват "съжителство" с "традиции" в учебниците

.
Думата "съжителство" изчезна от новата програма по история за 6-ти клас. Тя ще бъде заменена от друга дума - "традиции". Според министър Кунева и зам.-министър Стаматов промяната се е наложила под напора на общественото мнение, предаде БНТ.
 

След многобройните обсъждания на програмите за 2, 6 и 8-ми клас министерството реши да продължи да се изучава и песента "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" - изненадващо обаче не по литература, а по история.

 

Въпреки че през последните месеци просветното министерство неизменно твърдеше, че думата "съжителство" е използвана само за да представи отношенията между различните националности в Османската империя, но не и политическата система, днес беше обявено, че тя ще се замени с думата "традиции" и спорният израз в програмата ще стане - "Дава примери от всекидневието за традициите на различните религиозни общности".

В историята за 6-ти клас освен думата "толерантност" ще се въведе и "дискриминация". Ще се добави и изчезналия термин- "православие". "История славянобългарска " ще се учи в 9 клас по литература и още три пъти по история.

Възрожденските текстове също остават в различни предмети и класове. "Къде си вярна ти любов народна" ще се учи по музика в 6-ти клас, а "Хубава си моя горо" - по литература в 6-ти клас. "Вятър ечи, Балкан стене" и "Стани, стани юнак балкански" ще се изучават по литература в 7-ми клас. "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" също минава в часовете по история.

 

Изучаването на " Робинзон Крузо" отпада, Шекспир ще се учи в 8-ми клас както и отделни откъси от Библията за Иисус Христос и Богородица.

 

Днес стана ясно още, че министерството е изоставило идеята матурата в 12 клас да се раздели на модули, за да няма преписване. Проблемът с преписването щял да се разреши с технически средства, но не с повече камери за наблюдение, стана ясно от думите на Стаматов.Той запази в тайна засега как ще се води тази борба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5915 |16.03.2016 Смениха шефа на Изпълнителната агенцията за „Борба с градушките” . 1| 6109 |16.03.2016 Пребиха двама мъже по погрешка в София . 9| 4337 |16.03.2016 Вълчев: Създава се бг ФБР; по-радикален ще е антикорупционният закон . 3| 4987 |16.03.2016 Калфин: Само Луна и Жорж Ганчев са ясни за президент, за нас не е моментът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads