Реклама / Ads
0| 7772 |27.03.2009 НОВИНИ

Нередности в „Шейново”, 5 години не е воден регистър за изоставени деца

.
Установени са пропуски в документацията Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Новото ръководството на болница „Шейново” е установило пропуски в документацията за деца, които са изоставяни от майките си веднага след раждането им,
 
Новото ръководството на болница „Шейново” е установило пропуски в документацията за деца, които са изоставяни от майките си веднага след раждането им, съобщиха в официална позиция от здравното заведение.

В периода 1 януари 2003 – 8 август 2008 г. не е воден регистър за „децата в риск” и липсва информация за техния брой и осведомяването на Дирекция „Социално подпомагане” (ДСП).

Мениджърският екип на здравното заведение изяснява случая, като е изискал липсващите документи от предишното ръководство, включително и с нотариална покана към отговорния за архива юристконсулт Йова Петрова. Документацията не е предоставена.

Отправено е запитване и към ДСП – в предоставените от дирекцията данни има информация само за 2007 г., според която 17 деца са били дадени от майките си за осиновяване, от тях 11 са настанени в институции.

Процедурите за работа в такива случаи са описани в Закона за закрила на детето и Правилника за неговото прилагане, Наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в институции, както и тяхната реинтеграция.

На тази база Дирекция "Социално подпомагане” издава указания, според които документацията, касаеща деца в риск от изоставяне, трябва да бъде подавана и писмено, както и да се съхранява в болницата в продължение на пет години.

Документи за деца в риск за периода 2003 – 2008 г. не са открити и не са предоставени, като причините за това трябва да бъдат изяснени, посочи д-р Костов. За целта той е информирал принципала на болницата в лицето на Столична община и лично Андрей Иванов в качеството му на председател на СОС.

Действията, които ще бъдат предприети по случая, са в правомощията и компетенциите на Столична община. Екипът на здравното заведение очаква цялостно и бързо изясняване на казуса, което е в интерес на болницата, медицинския персонал, бъдещите майки и на обществото като цяло.

От м. август 2008 г. „Шейново” води Регистър на децата в риск и поддържа пълна документация за предаването на изоставени деца на Дирекция „Социално подпомагане”. Прозрачната отчетност и контрол позволява да бъде проследено всяко дете, оставено за осиновяване при раждането му.

Д-р Костов подчерта, че предположенията за изчезването на десетки деца от „Шейново”



са недоказани и подлежат на проверка от компетентните органи. Спекулиране с подобен род информация е некоректно и вреди на болницата, утвърдена като еталон за родилен дом и майчина грижа. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 5149 |18.03.2009 М. Димитров: Пет години разделени бяхме слаби . 2| 5157 |02.02.2009 Безработицата в еврозоната най-висока от 2 години насам . 2| 4667 |14.01.2009 Минималната заплата се е увеличила 2 пъти за последните 5 години . 21| 5442 |05.01.2009 Две години и половина затвор за Максим Стависки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads