Реклама / Ads
0| 5042 |27.10.2015 НОВИНИ

Нероден близнак - баща на детето на брат си

.
В майчината утроба
Американец се провали на тест за бащинство, тъй като гените в слюнката му са различни от тези в спермата му, пише в. "Индипендънт". Лекарите смятат, че аномалията, характеризираща се с генетически разнородни клетки в тялото, се дължи на остатъчни клетки от нероден близнак, който е бил абсорбиран от брат си още в майчината утроба.
 
Феноменът в биологията се нарича химера, или организъм, който произхожда от две или повече оплодени яйцеклетки.

34-годишният американец е първият по рода си описан случай, разкрит при генетичен тест за бащинство. Най-вероятно поглъщането на близнака му е станало още в ранните етапи на бременността, смятат медици. Приблизително всяко осмо родено бебе е било заченато като многоплодна бременност. Понякога клетките от недоразвитите зародиши на братя и сестри се абсорбират в утробата от оцелелия близнак. Невероятният случай е станал достояние за медицината, след като двойка от американския щат Вашингтон се подложила на тест за бащинство, тъй като кръвната група на сина им не съвпадала с тази на нито един от родителите. Семейството се притеснявало, че детето им, заченато в клиника за изкуствено осеменяване, се е появило на бял свят в резултат на объркан донор на сперма.

След първоначалния изненадващ тест лекарите повторили генетичното изследване и маркерите показали, че бащата всъщност е чичо на сина си. Спермата на осеменителя имала едва 10 на сто съвпадение с гените на детето. Тогава станало ясно, че гените в спермата на бащата са съвсем различни от тези в слюнката му.

Този случай обаче не е единичен феномен. Преди години американката Карън Кийгън от Бостън установи, че кръвните й клетки съдържат един набор от гени, а яйчниците й – съвсем различен. Поради тази причина гените на родния й син са напълно различни от нейните, въпреки че тя е биологичната му майка. При обстойно изследване стана ясно, че генетичната майка на детето е нейна сестра близначка, за чието съществуване никой не е подозирал, докато самата Кийгън не родила. Изследванията за човешка химера са изключително сложни, тъй като гените са единствената проследима диря, и то в определени органи. Експертите предупреждават, че случаите може да станат много по-разпространени, защото все повече двойки се обръщат към центрове за репродуктивно здраве, в които многоплодните бременности са нещо обичайно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5439 |19.10.2015 14-годишен уби баща си-алкохолик, дал сестра му за булка . 1| 5255 |17.09.2015 Баща на криминално проявен от Асеновград: Полицаи ме натискаха да дам показания срещу Темелков . 8| 6081 |15.09.2015 Бащата на Вероника пред Фрог: Дадоха 30 г. на убиеца! Той се разкайва, но не е искрен . 25| 6914 |06.09.2015 Тодор Славков съживява партията на баща си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads