Реклама / Ads
1| 5389 |02.12.2010 НОВИНИ

Несебър остава в ЮНЕСКО

.
Несебър
Няма опасност да извадят Несебър от списъка „Културно наследство” на ЮНЕСКО за момента.
 

Според заместник-министъра Тодор Чобанов няма необратими щети. Заяви той по време на съвместна пресконференция с представители на ЮНЕСКО за Централна и Югоизточна Европа. Те от няколко дни инкогнито инспектираха черноморския ни град.

Анна Сидуренко, която е програмен експерт на ЮНЕСКО за Централна и Югоизточна Европа, подчерта, че са проведени много срещи както с местните власти, така и с обществеността в Несебър. От ключова важност е тясното сътрудничество между всички заинтересовани страни, за да може Несебър да запази статута си на защитен обект.

Тя посочи, че на този етап експертната група е останала също с много добро впечатление затова, че най-агресивното незаконно строителство ще бъде отстранено. Сидуренко изтъкна още като особено положителен факта, че българското правителство води твърд курс на политика по отношение на Несебър.

Експертите споделиха, че по време на срещите там са били задавани множество въпроси по доста чувствителни теми. Тя допълни още, че не може да се очакват бързи резултати по отношение на справянето с незаконното строителство.

Стана ясно, че на дневен ред не е стоял въпросът за изваждане на Несебър от списъка на ЮНЕСКО. Единствената опасност, която съществува при продължаващи груби нарушения, е Несебър да влезе в списъка на застрашените обекти.Заместник-министър Тодор Чобанов посочи, че вписването на Несебър в списъка с рискови обекти включва необратими проблеми, които не могат да бъдат решени. На този етап такива в Несебър няма, подчерта министърът и допълни, че по време на дългите срещи представители на министерството и ЮНЕСКО са успели да убедят местните граждани за това колко е важно статутът на Несебър да се запази.

Чобанов допълни, че ЮНЕСКО е механизъм на престиж и на признание. Световната организация не финансира пряко защитените обекти, но включването им в списъка води до преки икономически последствия за самия обект.

Заместник-министърът допълни, че 50 преписки са във финален стадий и предстои незаконни обекти да бъдат съборени. В най-скоро време още 8 незаконни сгради ще бъдат разрушени. Някои от потърпевшите все още обжалват в съда. Министерството на културата съвместно с Министерството на труда и социалната политика са решили да предприемат и друга мярка за стимулиране на местните жители, посочи Чобанов и допълни, че много скоро в Несебър ще стартира програма за създаване на местна сувенирна индустрия.

Кметът на Несебър Николай Димитров подчерта, че несебърци са умни, интелигентни хора и знаят какво е значението на ЮНЕСКО. Той изтъкна, че е много трудно да се балансира между личните интереси и изискванията, с които градът трябва да се съобразява заради това, че е включен в списъка.Той припомни, че Несебър е влязъл в защитените обекти през 1956 година с указ, който го обявява за град музей.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6209 |29.11.2010 Остава версия за 2-ри съучастник по делото „Белнейски” . 5| 6136 |29.11.2010 С. Игнатов: БАН остава . 2| 5043 |19.11.2010 АС- Бургас отхвърли жалба на Несебър против ДНСК . 45| 6979 |17.11.2010 Вандали подпалиха Стария Несебър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads