Реклама / Ads
21| 36607 |12.04.2018 НОВИНИ

Невиждана метла в НАП! Съкращават 300 данъчни от оперативен контрол. Готви се стачка

.
Бойко Борисов и Владислав Горанов
Яка метла се развъртя в НАП. Триста души от ведомството ще бъдат съкратени от 1 май т. г. Те са от звеното за оперативен контрол. Това съобщи за Фрог нюз шефът на легия „Антимафия“ Григор Здравков. Изританите са потърсили съдействие от омбудсмана Мая Манолова. Куриозното е, че мотивът за метлата е: ”Мярка от стратегията за повишаване ефективността и прозрачността в организацията на НАП”.
 

Със съкращението се предотвратяват евентуалните опити на служителите да се върнат на работа по съдебен път. Масовото уволнение, което няма аналог в историята на данъчната служба, е съгласувано с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. С действията си, управляващите негласно признават, че има проблем с корупцията  в структурата, отговорна за намаляване на укриването на данъци, допълни Здравков. Наскоро БОЕЦ разкри, позовавайки се на информация на НАП, че от 2000-та година досега не са събрани 16 млрд. лв. ДДС, установени с ревизионни актове. Съкращенията идват малко, след като на бял свят излезе тази шокираща информация. Припомняме ви, че през март т. г.  прокуратурата повдигна обвинение на 11 души от НАП.

 

Ето и „Кървавото писмо“ на съкратените, което Фрог публикува за първи път:

 

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ

КОПИЕ: ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА НАП

КОПИЕ: ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

               Във връзка с получено обръщение на изпълнителния директор на НАП от 11.04.2018 г. пратено по вътрешната страница на НАП, до всички служители в системата, с което изпълнителния директор на НАП приема „рационално решение да закрие лично звено „Оперативни проверки“, като посочва, че това е мярка от стратегията за повишаване ефективността и прозрачността в организацията /на НАП/“. Вследствие на това решение, изпълнителния директор „прекратява служебните правоотношения на служителите във функция на всички ТД на НАП, считано от 01 май 2018 г.“. Структурата на НАП е утвърдена от управителния съвет на НАП по предложение на Изпълнителния Директор. В ЗНАП не е записано, че предложенията за структурни промени на Изпълнителния Директор може да се извършват по имейл или на вътрешната страница на НАП.

 

Във връзка с предприетите действия от Изпълнителния Директор на НАП за структурна реформа изразяващи се в прекратяване на служебните правоотношения на служителите във функция „Оперативни проверки“, засягащи всички ТД на НАП от 01.05.2018г. е проведено общо събрание в отдел „Оперативни проверки“ на ТД на НАП София, на което се отбеляза, че в последната година и половина сме свидетели на отделни случаи на задържани служители от отдел „Оперативни проверки” по подозрения в корупция, както следва – при зимната кампания в гр. Банско през февруари 2017 г.; в гр. София през декември 2017 г. и др. Във връзка със същите от страна на ръководството на ЦУ на НАП и по-конкретно на компетентната ТД на НАП София не са предприети никакви мерки за противодействие на корупцията. Основна отговорност на ръководителите на звена е да създават добра организация на работа, да съблюдават за съвестното изпълнение на служебните задължения на служителите в съответствие със закона и при установени отклонения от горните да предприемат съответните действия по отстраняването им.  Едновременно с това предходния месец март станахме свидетели на акция на полицията и прокуратурата, при която около тридесет служители на отдел „Оперативни проверки” бяха задържани за разпити и по подозрения за корупция.

 

           Всички ние, които не сме началници на тези хора, не сме отговорни за действията им и отказваме да поемем вина за чужди действия или бездействия. В случай, че се докаже, че тези служители са били замесени в корупционна схема, всички те следва да понесат персонално отговорността – наказателна и дисциплинарна за деянията си, както следва и да бъде понесена от ръководството не упражнило нужния контрол.

           Отговорност за една организирана престъпна група, ако тя бъде доказана, следва да понесе и цялото ръководство на ТД на НАП София и ЦУ на НАП, за липсата на упражнен какъвто и да било контрол върху действията на тези хора и този отдел.

 

           Ние, като редови служители, не сме ръководили работата в отдел „Оперативни проверки” и не сме имали нито възможност, нито отговорност за контрол на работата на колегите ни, във връзка с което считаме, че е недопустимо да поемаме чужда вина и категорично отказваме да поемем отговорност за чужди действия и да бъдем изкупителните жертви на изпълнителния директор на  НАП г-жа Галя Димитрова с цената запазване на постовете на висшето ръководство на НАП и като пародия за решаване на идентифициран от страна на прокуратурата и полицията проблем с отделни служители от отдела.

       В случай, че „решението” на проблема - уличени в корупция служители, е закриването на целият отдел /звено/, в който са работили същите, предлагаме да бъдат закрити всички основни отдели като използваме отново кавички, на Национална агенция по приходите, тъй като във всеки от тях са установявани случаи на корупция и са задържани определени служители. Предлагаме още всяка структура в държавата да бъде закривана, ако се установи, че за някой служител в нея не е доказано, но има съмнения за корупция.

 И след като решението на проблема е такова с цел, запазване „авторитета и прозрачността на НАП“, поставяме следните въпроси:

 

1. Защо не беше закрита дирекция „Фискален контрол” след публичния разстрел на началник от същата структура, като нарко-бос, след който при извършен обиск в жилището на лицето са открити стотици хиляди левове и евро и са събрани доказателства от полицията, че същият е участвал в корупционни схеми, във връзка с което е убит, което представлява публична тайна? Защо вместо да бъде закрита тази структура, за която има и множество други сигнали, арести в Бургас на служители от ФК  и слухове за корупция в особено големи мащаби, както и мнозина от колегите са с ниско ниво на компетентност. Въпреки това отговорност за проблемите пое директорът на дирекцията, който подаде оставка и същата беше приета, структурата не беше закрита?

2. Защо не беше закрита дирекция „Събиране”, след като миналия месец служител от същата стана звезда от „Господари на ефира” и много повече урони публично престижа на администрацията, а репортера в предаването му обясни, че всички знаят че са част от матрицата, че той е само „пипало“, а друг над него е на чело на „октопода”?

3. Защо не беше закрит отдел „Ревизии” след като през месец февруари 2016 г. служителка на отдела е заловена с подкуп, взет във връзка с данъчна ревизия? 

Защо не беше закрит отдел „Ревизии” след скандала, избухнал през 2015 година във връзка с неправомерно възстановено от органи по приходите ДДС в размер на

1,4 млн. лева, във връзка с което са уволнени тримата служители, свързани с ревизията? Защо този отдел не беше определен като уронващ престижа на администрацията

и във връзка с това не беше закрит, след като и през настоящата година пресата продължава да хвърля сянка върху имиджа на агенцията, във връзка със случая,

 и при положение, че е установена злоупотреба с държавни пари в особено големи размери от служители именно от този отдел?

И след като говорим за организирана група следва да се отбележи, че и при възстановяването на  големи суми пари се назначават комисии от служители, които се подписват като съгласни с възстановяването на държавни средства и след които множество други сигнали, арести в Бургас на служители от ФК  и слухове за корупция в особено големи мащаби, както и мнозина от колегите са с ниско ниво на компетентност. Въпреки това отговорност за проблемите пое директорът на дирекцията, който подаде оставка и същата беше приета, структурата не беше закрита?

4. Защо не беше закрита дирекция „Събиране”, след като миналия месец служител от същата стана звезда от „Господари на ефира” и много повече урони публично престижа на администрацията, а репортера в предаването му обясни, че всички знаят че са част от матрицата, че той е само „пипало“, а друг над него е на чело на „октопода”?

5. Защо не беше закрит отдел „Ревизии” след като през месец февруари 2016 г. служителка на отдела е заловена с подкуп, взет във връзка с данъчна ревизия?  Защо не беше закрит отдел „Ревизии” след скандала, избухнал през 2015 година във връзка с неправомерно възстановено от органи по приходите ДДС в размер на 1,4 млн. лева, във връзка с което са уволнени тримата служители, свързани с ревизията? Защо този отдел не беше определен като уронващ престижа на администрацията и във връзка с това не беше закрит, след като и през настоящата година пресата продължава да хвърля сянка върху имиджа на агенцията, във връзка със случая, и при положение, че е установена злоупотреба с държавни пари в особено големи размери от служители именно от този отдел? И след като говорим за организирана група следва да се отбележи, че и при възстановяването на  големи суми пари се назначават комисии от служители, които се подписват като съгласни с възстановяването на държавни средства и след които и директора на ТД на НАП София ?

 

        В никой от тези случаи, които представляват системни нарушения, не е подадена оставка на началник и директор ръководещ тези структури, което представлява основно задължение на изпълнителния директор и ръководството на НАП.   

  Ако трябва да направим аналогия на взетото от изпълнителния директор решение за закриване на отдела, като основна роля на ръководството на НАП, за да си запази постовете на върха на структурата, то тя би била, че ако беше в правомощията на г-жа Димитрова при идентифициране на зачестили случаи на катастрофи с автомобили, същата щеше да забрани използването на автомобили за придвижване от всички граждани.

 

От фискална гледна точка с всяка изминала година работата на отдел „Оперативни проверки” става все по-ефективна: при справка на данните от последната национална конференция се установява, че единствено отдел „Оперативни проверки” от функция „Контрол” има по-голяма ефективност в сравнение с предходната година. Като служители в отдела, ние извършваме проверки по търговски обекти, с опит от над 20 г. в системата на НАП, работещи на длъжност  ИНСПЕКТОР ПРИХОДИ, дисциплинираме бизнеса и стимулираме спазването на данъчното законодателство у задължените лица. С участията в национални кампании по българските летни и зимни курорти създаваме респект у задължените лица, във връзка с което същите отчитат по-високи приходи. Извършваните от нас наблюдения на търговски обекти /инвентаризации/ се използват като доказателства в работата на отдел „Ревизии” за облагане на същите тези дружества при установени отклонения от оборотите или декларираните данни.

 

Предмета на нашата работа е част от основната задача на данъчната администрацията – респектиране и стимулиране на бизнеса с цел доброволно отчитане, деклариране и внасяне на данъци, контрол върху същото и налагане на санкции при установени нарушения. За извършване на същата работа са необходими високи професионални умения, които се изграждат у служителите с годините и опита.  Да се преустановят оперативните проверки и контрола върху търговските обекти от страна на данъчната администрация би довело до драстичен спад в отчитаните приходи, усещане за безнаказаност у данъчно задължените лица и анархия.

 

Допускането на четене на присъди пред медиите и приемането на същите изказвания, без да има влязла в сила присъда е грубо нарушение на основните закони на Република България и БЕЗ СЪМНЕНИЕ СИЛНО ОСУЕТЯВА УСПЕШНОТО СЪБИРАНЕ НА ДАНЪЦИ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2018Г., КОЕТО ЗАСТРАШАВА УСТОИТЕ И СИГУРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА.

 

От друга страна да бъдат възложени тези функции на служители от други отдели, неквалифицирани в изпълнението на същите, без опит и познания в областта би било безотговорно решение, което ще доведе до некачествено свършена работа, а оттам и до спад в приходите. Не напоследно място би значело, че закриването на отдел „Оперативни проверки” представлява брутална саморазправа от страна на ръководството на Национална агенция по приходите в лицето на г-жа Галя Димитрова с нас – триста служители, работещи за реномето, репутацията и имиджа на Националната агенция по приходите. Имидж, който се създава именно от нашия отдел с непрекъснатото присъствие и проверки, които извършваме в морски и планински курорти, с участието в акции за проверки на търговски обекти, съвместно с други институции по различни поводи, добрите резултати от които намират отражение в медиите.

 

Сега, когато колегите са задържани /обвинени/ и разпитани по подозрения в корупция, НИЕ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМЕ ДА СПОДЕЛИМ ТЯХНАТА ВИНА /АКО ИМАТ ТАКАВА/, ЗАЩОТО ТЯ НЕ Е НАША. ЗАЩОТО ТЕ КАТО ОРГАНИ ПО ПРИХОДИТЕ СА ОТГОВОРНИ ЛИЧНО ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ, А НАЧАЛНИЦИТЕ ИМ КАТО ГОРЕСТОЯЩИ СА ОТГОВОРНИ ЗА КОНТРОЛА ВЪРХУ ДЕЙНОСТТА ИМ, НО НЕ И НИЕ!

 

Ние работим дълги години наред в администрацията честно и почтено и допринасяме както за доброто и име, така и за събирането на приходи. Единственият ни източник на доходи са работните заплати и премиите, които получавахме. Не споделяме за „справедливо“ решението на изпълнителния директор на НАП, да закрие отдела ни и да ни остави без работа като „благодарност” за целия  положен от нас труд. С действията си ръководството на ЦУ на НАП иска да се скрие зад нас, да се оневини и се представи като борец срещу корупцията. 

 

Настояваме ръководството на НАП във връзка с допускането и неидентифициране на проблемни служители в различните дирекции и отдели на ТД на НАП София и свързаните с това подозрения за корупция, защото знаем че рибата се вмирисва от главата, а ръководните постове в НАП са „до пенсия“,  да понесе отговорността от несправяне със служебните си задължения.

 

Настояваме за запазване функциите на отдел „Оперативни проверки” и на работните ни места в него, с ново ръководство, нова структурна организация за работа и призоваваме с цел навременно идентифициране на случаи на корупция засилен контрол от страна на ръководителите и контролните органи на НАП по отношение на отдела.

 

В противен случай задаваме следния въпрос на изпълнителния директор на НАП – по какъв начин точно решението за закриване на отдел и съкращаването на 300 служители в цялата страна, които до днес са изпълнявали съвестно служителните си задължения и са допринасяли за поддържане и повишаване престижа на данъчната администрация е свързано с описаното в обръщението на изпълнителния директор на НАП г-жа Галя Димитрова от 11.04.2018 г. „повишаване на ефективността и прозрачността на агенцията”?

 

Проведено  е събрание на 12.04.2018 г. на служителите от отдел „Оперативни проверки“ в ТД на НАП София, на което бяха гласувани следните искания и решения:

1. Запазване на функциите и работните места на всички служители в отдел „Оперативни проверки“ в България, с ново ръководство, нова структурна организация на работа и ако се налага промяна името и подчинеността на отдела.

2. Изискваме протоколите от заседанията на управителния съвет на НАП за месец 04.2018 г.

3.  Участие на синдикатите в структурните реформи на НАП преди приемането им.

4. Увеличаване на заплатите. Служителите на „Оперативни проверки“ са с най-ниски заплати и ДВРП, за разлика от ЦУ на НАП.

При незачитане на нашите искания уведомяване, че ще предприемем процедура по организиране на стачни действия.     

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6224 |16.06.2017 Съкращават приема в държавните ВУЗ-ове с 6% . 1| 5444 |05.06.2017 Очевидец на атентата: ”Ал Кайда” е в Лондон, а се съкращават служби . 3| 4721 |04.05.2017 Порожанов развъртя метлата в земеделското министерство . 0| 6765 |28.09.2016 Шефът на ФБР: Идва невиждана вълна от тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads