Реклама / Ads
7| 23809 |07.03.2019 НОВИНИ

Невиждано напрежение в Агенцията по вписвания, уволняват над 10 юристи

.
Шефката на Агенцията по вписвания Габриела Козарева и Цецка Цачева Източник: БГНЕС
Невиждано напрежение в Агенцията по вписванията! Над 10 юристи ще бъдат уволнени от ведомството. Заповедите за отстраняването им вече са готови. Това научи Фрог нюз от източници в правосъдното министерство. Според тях това са служители, които основно са свързани с регистрацията на фирми.
 

Това никак не е случайно, защото от няколко дни в институцията има огромно напрежение заради множество сигнали за натиск върху работещите. Част от тях  вече официално са подадени лично до правосъдния министър Цецка Цачева и Инспектората. В тях се алармира за това,  че чиновниците се принуждават да пренебрегват законите по време на работа,  обслужвайки интереси на конкретен бизнес кръг.

 

Припомняме  ви, че миналата година Агенцията по вписвания влезе във фокуса на медийното внимание с два скандала-блокирането на Търговския регистър и последващото раздаване на бонуси в размер на 700 000 лв.


Според източниците ни, положението  в Агенцията  е станало нетърпимо. „Месеци след скандала със срива на регистъра, започнаха да се налагат нови правила за работа. Тези нови правила обаче пренебрегват основните закони и определят върховенство на вътрешни заповеди на ръководството на ведомството над законовите разпоредби. Новоназначеният изпълнителен директор издаде правила, според които служителите, водещи регистъра, са в пълно подчинение на ръководството и са длъжни при регистрирането на фирмите да се водят преимуществено от конкретните разпореждания на висшестоящите, пренебрегвайки изричните законови изисквания“, разказаха възмутени служители.







Уточняваме, че Търговския регистър се създаде през 2008г., като регистрацията на фирмите премина от окръжните съдилища към Агенция по вписванията. От 2018г. към търговския регистър се присъедини и воденето на регистъра на НПО-тата. По този начин се целеше създаване на по-бърза и адекватна процедура при регистрацията на лица, които ще извършват търговска дейност. За целта бяха приети законови разпоредби, които точно и ясно определиха предпоставките, които са необходими за да се регистрира търговец или дружество.

 

„Над десет години търговския регистър работи при ясно определени правила, посочени в закона, като най – висш акт на правовата държава. Сега обаче на служителите се налага да работят пренебрегвайки закона, по указания и насоки на ръководителите на агенцията. Така се открива възможност за създаване на порочна практика да се регистрират фирми или да се вписват промени по техните партиди с преимущество или с благословията на силните на деня икономически групировки и под реалната заплаха от политически натиск“, алармират те.





По думите им от известно време в Агенцията се правят опити да се оказва натиск при вземане на решение от страна на юристите, които регистрират фирмите и НПО-тата.

Отдавана в медийни публикации се коментира, че чрез манипулации и опити за влияние върху служителите в търговския регистър силните на деня си разчистват икономически сметки. За такива своеволия сега се дава зелена светлина, като се дава възможност на самите директори във ведомството да насочват решенията на служителите си съвсем легитимно, чрез вътрешни правила. Всичко това се случва на фона на опитите на държавата да ограничи корупцията и да осигури сигурност при бизнес начинанията, както и създаване на гаранции за високо развито гражданско общество.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4425 |06.03.2019 Удължават работното време на Агенцията по вписванията . 1| 4433 |23.02.2019 Провежда се събрание на Висшия адвокатски съвет, очаква се напрежение . 0| 4708 |08.02.2019 Приватизирано дружество осъди парламента и Агенцията за приватизация за 120 000 лв . 4| 4066 |31.01.2019 Напрежение в ”Столипиново” заради акция за дрога, четирима са задържани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads