Реклама / Ads
0| 2248 |21.10.2019 НОВИНИ

Дубравка Симонович: Намерете точен превод на понятието "джендър" и преосмислете Истанбулската конвенция

.
България да създаде нов план за действие срещу насилието над жени, да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция и да бъде намерен правилният превод на понятието "джендър", призова на пресконференция в София специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович, предаде "Дир.бг".
 

э

Държавата ни е с нисък брой на подадени сигнали за домашно насилие, а трябва да се окуражават жените да съобщават за такива случаи. Според Симонович, сме свидетели на толерантност и нечувствителност към насилието срещу жени.

По отношение на правната рамка специалният докладчик на ООН отбеляза, че страната ни е предприела важни стъпки в правилна посока. Трябва да продължи работата по създаване и ефективност на кризисните центрове за настаняване на жени, жертви на домашно насилие. Гостенката бе изненадана, че в София работи само един подобен център. Общо в България съществуват 13 такива центрове, което не е достатъчно, смята Симонович.

Тя посочи пропуски в цялостната рамка като случаите на изнасилване в семейна общност, препоръча осъвременяване на Закона за борба с домашното насилие, мониторинг и събиране на данни за броя на убитите и ранени жени от интимен партньор или член на семейството. Въз основа на събраните данни биха могли да се направят верни изводи.

Симонович призова за конструктивен диалог, за правилен превод и тълкуване на термина "джендър", защото лошият превод може да доведе до сериозни последици при тълкуването.

Дубравка Симонович призова България да създаде нов цялостен национален план за действията срещу насилието срещу жени и момичета.

През юли 2018 г. Конституционният съд спря ратификацията на Истанбулската конвенция, като обяви, че в отделни текстове документът на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не съответства на българския Основен закон. Според осемте конституционни съдии, гласували против, Конвенцията е "вътрешно противоречива, размива границата между мъжкия и женски пол и въвежда несъвместим с Конституцията трети, социален пол".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3760 |21.10.2019 Четирима на съд за убийството на журналиста Ян Куциак . 5| 4165 |21.10.2019 Заплашван от 175 години затвор в САЩ, Джулиан Асандж застана пред британски съд по делото за екстрадиция . 2| 3785 |21.10.2019 ООН: Има толерантност и нечувствителност към насилието срещу жени в България . 20| 14723 |21.10.2019 Адв.Татяна Дончева пред ”Фрог” за делото „Баневи“: Прокуратурата прави каквото си иска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads