Реклама / Ads
0| 5699 |03.12.2019 НОВИНИ

ДНСК се опитва да се похвали, но всъщност призна гафове

.
Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) към МРРБ направи опит да се похвали с това, че Специализираната прокуратура ги е накарала да извършат проверки на 103 имота, собственост на заловени в шумни и показни акции ало-измамници. Отчитайки резултатите обаче, става ясно, че са налице редица гафове, не знайно защо останали незабелязани до сега от строителния контрол.
 

Според разпратеното до медиите прессъобщение, което влезе във вечерните новини, е направена проверка на законността на 103 недвижими имота, собственост на 27 лица, обвинени тази година за участие в три организирани престъпни групи за телефонни измами. Проверката е извършена на територията на 6 общини. В стила на стистическите данни е посочено, че виновни за наличието на толкова много незаконни имоти се оказват само 11 служители в четири от общините. ДНСК съобщава, че са образувани административнонаказателни производства срещу служителите. Не се споменава за тяхно отстраняване от работа или друго последствие, въпреки колосалния обем на имотите.

 

От похвалата, че: „На 2 декември 2019 г., началникът на ДНСК изпратил доклад в Специализираната прокуратура за предприетите от служителите на дирекцията действия за проверка на законността на строителството в посочените от прокуратурата имоти“ излиза, че всички проверени 103 обекта са или незаконни или все още се изяснява какви са точно. Излиза, също така, че само чрез 11 служители от общините Ружинци (с. Ружинци), Берковица, Левски и Ветоов, „неизпълнили служебните си задължения“, са се облагодетелствали три престъпни групи.

А в другите две общини – Горна Оряховица и  Димово (с. Арчар), в които няма виновни служители, как са ставали строежите и кой носи отговорност за тях?

 

Обемът на констатираните нарушения, т.е. имоти, съвсем не е малак:

 

* За 17 вече има заповеди да бъдат премахнати, защото са незаконни. От ДНСК пояснява, че 1 дори вече е премахнат, а 2 са в процес на доброволно премахване. Не става ясно обаче, какво се случва с другите 14.

 

* За още 20 обекта тече процедура по издаване на заповеди за премахване от кметовете на съответните общини.

 

* Забрана за ползване е наложена за 5 обекта.

 

* 23 от проверени сгради са в категорията на т.нар. „търпими строежи“. От ДНСК поясняват, че това са незаконни обекти, за които липсват строителни книжа, но са вписани в действащите устройствени планове и не подлежат на премахване и на забрана за ползване. Това вероятно трябва да означава, че всичко е „наред“ с тези сгради, но не може да не си зададем въпросът как така един незаконен обект се вписва в устройствените планове.

 

* Други 26 строежа са в процедура по изследване на търпимост.

 

* Заварените строежи са 9.

 

* Проверени са и 3 преместваеми обекта, като 1 от тях е с документи, а два са незаконни и са в процедура на издаване на заповед за премахване.

 

„За окончателните решения по образуваните преписки в общинските администрации ДНСК ще представи информация своевременно.“, завършва прессъобщението.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4467 |22.11.2019 ДНСК до кмета на ”Лозенец”: ”Злетен век” не е незаконен строеж, разрешителното им е до 2028 г. . 2| 3894 |06.10.2019 ВСС се похвали, че въвежда повсеместно електронно правосъдие . 4| 10029 |03.10.2019 Прокуратурата мълчи за проверката в ДНСК, а там вече назначават без конкурс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads