Реклама / Ads
12| 10745 |29.02.2020 ИНТЕРВЮ

Ивайло Илиев от „Солидарност“ пред Фрог: Произволът на ЧСИ-тата у нас стигна до ЕП

.
Ивайло Илиев
В България се образуват годишно 300 000 изпълнителни дела. 265 000 от тях са при частни съдебни изпълнители, а останалите към 40 хиляди са при държавни. Проблемът е, че за 12 години, 3 милиона и 600 000 български граждани са ограбени, измамени, с надписани сметки. Европейската комисия по петициите ще алармира ЕП за това самоуправство в страната ни.
 

Това каза пред ФрогНюз Ивайло Илиев, председател на  Сдружение „Солидарност“, което води битка с произвола на частните съдебни изпълнители и правосъдната система в страната ни, кято унищожава хилади хора. Ето какво още каза той за срещата на сдружените с евродепутатите.

 

Какъв е резултатът от срещата ви с европейската комисията по петициите? Какво очаквате?

 

До два-три месеца Европейската комисия ще излезе с констатации за това което е установила в България като проблеми, свързани с дейността на частните съдебни изпълнители. Изводите им ще са базирани на срещите на нейни представители с редица институции в страната ни.

 

С кои институции са проведени срещи?

 

Представителите на тази комисия имаха среща в министерството на правосъдието,  в камарата на частните съдебни изпълнители, с асоциацията на банките, с Висшия съдебен съвет и с омбудсмана на републиката. Срещите са трагични.

 

При всички случаи Министерството на правосъдието е излъгало Европейската комисия за състоянието на българската правосъдна система. Това е със сигурност. В сайта на нашето сдружение „Солидарност“ излязохме с една информация, която е изпратена до европейските институции.  Информацията която сме представили там е много важна за всички разследващи медии. Сигнализираме европейските институции за огромни проблеми в държавата ни, която 12 години след присъединяването към ЕС е заблуждавала и Европейската комисия и Европейския парламент за състоянието на правосъдната система в страната. В това са въвлечени всички институции без изключение.

 

Само до Европейската комисия ли сте подали вашия сигнал?

 

 На 14 февруари публикувах и един видео сигнал, който е изпратен и до всички посолства, без изключение, всички европейски институции и всички български институции. Включително до прокуратурата и в КПКОНПИ, където е заведен като сигнал, по който са длъжни да се произнесат.

 

Срещу кого сигнализирате, че извършва нарушение?

 

Описано е, че участват главният прокурор Иван Гешев, председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, председателят на върховния касационен съд Лозан Панов, председателите на районните съдилища, градския и апелативен съд  също, главният съдебен инспектор, целият Висшия съдебен съвет и Камарата на частните съдебни изпълнители, включително министърът на правосъдието Даниел Кирилов, неговият зам.-министър Десислава Алдахова и председателят на инспектората към министерството на правосъдието Георги Данков. Всички тези длъжностни лица участват в заблуждаването на ЕК за състоянието на правосъдната система в България. В статията, която цитирах има линкове към доказателствата, за които говорим в подкрепа на твърденията ни.

 

Какво доказвате?

 

Изнесли сме цялата истина, която доказва престъпната схема по която работи Софийския районен съд в частност, но това се отнася и за цялата страна. Става въпрос за разследване, което е проведено от прокурор Ивайло Данев още през 2016 г. и е изпратено до главния съдебен директор с искане за проверка на всички приключили заповедни производства в страната. Това не е сигнал от Ивайло Илиев, а е сигнал от специализирано звено „Антикорупция“.

 

Каква е съдбата на този сигнал?

 

Точно заради това са обвиненията ни към всички тези институции, че те участват в държавно организираната престъпна група за грабеж. Те го знаят този сигнал, знаят, че участват магистрати в извършване на престъпления. Това да не издадеш съдебен акт, да не го връчиш на страната и да я лишиш от право на защита в справедлив процес е престъпление, извършвано от магистрати в продължение на години. Проблемът е огромен. Всички се крият и никой не смее да излезе с истината за този проблем. Тук е най-учудващото и трагично мълчание на институциите у нас. Въвлечени са много съдии и много прокурори. Как са ги превърнали в престъпници не ми е известно, но са ги превърнали в такива и има доказателства за това.

 

Ако някой иска да отиде в районния съд и поиска да му издадат копие от делото му се отговаря, че то стои в „тъмна стая“. Каква е тази стая? Писмото, за което говорим с нашия сигнал до всички институции казва това, че в тази „тъмна стая“ стоят делата, които не са приключили с години, но на хората вече са им продадени имоти и покъщнина и всичко. Присъствахме представители на нашето Сдружение на въвод във владение на частен съдебен изпълнител Мария Тачева, която разполага със заповед за изпълнение, която също е публикуван от нас. Това е позорен съдебен акт, издаден от български съд срещу български гражданин, на когото му взеха имуществото и го изхвърлиха на улицата през зимата, ликвидираха му бизнеса. В апела ни се обърнахме къ всички организации, но никой не дойде да ни подкрепи.

 

Какъв е мащабът на вашето сдружение, колко хора защитавате от дейността на частните съдебни изпълнители?

 

Работим в цялата страна. Сформираме групи по градове. В София е централната група, а вече имаме в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Видин и Плевен. За сега сме с такава организация, за да могат хората по места да се обединяват и да си решават колективно проблемите. Тези групи се казват Сдружение „Солидарност“ – името на града. Ние сме национална организация за всички, които са потърпевши от частните съдебни изпълнители и цялата съдебна система. Това е легитимна неправителствена организация с отчети, с устав с членски внос. За всичко това предоставихме информация и на самата комисия по петициите към ЕК. Относно мащаба, нека ви дам няколко цифри, които са според данните на официално писмо на министерството на правосъдието, получено по закона за достъп до обществена информация – в България се образуват годишно 300 хиляди изпълнителни дела. 265 хиляди от тях са при частни съдебни изпълнители, а останалите към 40 хиляди са при държавни. Проблемът е, че за 12 години 3 милиона и 600 хиляди български граждани са ограбени, измамени, с надписани сметки. Само един пример ще ви дам – жена от Видин, която е получила1 900 лв., в момента на тази жена от Видин ЧСИ й търси 15 000 лева дълг. Разбирате ли за какъв грабеж става въпрос?

 

След като става въпрос за толкова много български граждани какво прави омбудсманът по въпроса? Не застава ли зад вас?

 

 Проведохме среща в петък. Сегашният омбудсман Диана Ковачева беше поканила всички институции. Преди месец и половина сдружението ни и други граждани имахме среща с нея. В продължение на три часа обяснявахме проблемите на гражданите по прословутото заповедно производство. Получихме разбиране и бяха поканени всички институции на обща среща. В петък обаче, имаше само двама частни съдебни изпълнители, не председател или зам.-председатели на сдружението им, както и някакви  двама инспектори от министерството на правосъдието и никой друг не уважи омбудсмана. Това за нас означава, че никой не уважава омбудсмана и всички се крият от този национален скандал. Никой от Софийския районен съд, където се съхраняват делата в „тъмната стая“ не дойде никой, а това е незаконен склад, незаконен архив. Не може 150 хиляди дела да не са приключили по вина на съда.

 

Говорите за сериозни цифри, но какво ще промени доклад или становище на някаква европейска институция – някой мислите, че ще се стресне ли?

 

Те не са само сериозни, те са огромни. Държавата ни е превзета от мафията и те няма да се стреснат по никой начин. Поне да излезе истината. Ние няма да спрем, защото на наша страна се оказаха румънските евродепутати, които бяха членове на комисията по петиции, както и евродепутатът от Латвия Татяна Жданека . Председателката на комисията – Долорес Монсератис, която е от Испания витиевато не пое конкретни ангажименти веднага, но потвърди, че ще работят и ще напишат становище. Другите бяха сериозно отвратени, защото стана въпрос, че те директно ще изразят своята подкрепа пред европейския парламент, което да е съпътствано с ангажимент на целите им групи, защото те са минали през това нещо. Тук се оказва, че 12 години, всички тези дела са незаконно образувани, незаконно неприключили и всички ЧСИ-та действат като мутри. Те не действат по възлагане от съда, а по частични документи, като са лишили хората от право на защита. Ограбват ги, надписват им сметките, мамят ги, извършват документни престъпления, което е лесно доказуемо. Самоуправстват. Всеки може да си извади копие на делото в районния съд, но когато отиде при частен съдебен изпълнител не смеят да дават копия от делата, защото там им лъсват престъпленията, които са извършили. Как да се защитят хората, след като в тази схема са участвали и огромен брой адвокати, които също са им взимали пари, но не са ги защитавали пред съда.

 

До колкото разбирам, Вие разчитате на чужди европейски депутати, които да дадат публичност на проблемите в страната ни, за да чуе някой у нас и да се събудят институциите. Така ли е?

 

Обърнете се към нашите европейски депутати, защото ние сме сигнализирали всички тях. Андерй Слабаков беше на изслушването ни, Петър Витанов също. Питайте ги какво е отношението. Изслушването беше три часа. Там беше казана цялата истина, включително и от мен, заявена пред евродепутатите, с пълната отговорност с която заставам зад думите си, че тук съществува държавно организирана престъпна група. Тя не може да съществува, ако не е на най-високо ниво, след като всички институции прикриват проблемите. Една институция се създава, за да си изпълнява задълженията, а тези институции са абдикирали и са си заровили главите. Ще тръгнат искове в Съда за правата на човека в Страсбург. Призоваваме всички потърпевши български граждани, не да изчакват този съд да се произнесе след 5-6 години, а да изобличават веднага, всеки да пише петиции и жалби до всички европейски институции и посолства. Ние вече не ревем, пищим вече.

 

Какво могат да направят хората в тази ситуация?

 

Публикуваме подробна информация в сайта на сдружението ни. Нека хората се поинтересуват какви са им правата според хартата за правата на човека. Там пише, че всеки има право на безпристрастен съд, но те самите са престъпници, няма как да стане това. Единични съдилища в страната издават разпореждания, но не връчват книжата на хората. Никой не им казва, че могат да се защитят с частна жалба, която струва 15 лева. Никой. Адвокатите мълчат за това. Правната комисия в Народното събрание са си заровили главата и това изобщо не ги интересува. Козметичните промени, които Мая Манолова внесе са за отчитане на дейност пред ЕК, въпреки че върви наказателна процедура срещу България от 26 януари 2019 г.

 

За какво е тази наказателна процедура?

 

За това, че българският съд не спазва заповедното производство и не проверява заявленията и договорите за равноправни клаузи. Никой не говори за това, че самите съдии не издават съдебни актове. Как ще се защитиш срещу неиздаден съдебен акт? Какво ще преведеш, че да го изпратиш в Брюксел?

 

Въпросите зададе Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12477 |05.07.2019 Ивайло Илиев: ЧСИ-та имат фирми, чрез които купуват имоти на търг от свои колеги . 4| 9891 |14.02.2019 Ивайло Илиев: Като няма нарушения от съд и ЧСИ, защо има наказателна процедура на ЕК? . 17| 10944 |21.11.2018 Ивайло Илиев: За 10 години милиони българи са осъдени в нарушение на европейското законодателство . 10| 13648 |19.03.2018 Проф. Ивайло Дичев: Вотът в Русия е манифестация в социалистически смисъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads