Реклама / Ads
20| 10627 |25.09.2020 НОВИНИ

Ден 79: Ще има четвърто Велико народно въстание на тема Лебедово езеро

.
Източник: БГНЕС
79-ят ден на протеста започна с брифинг на Отровното трио с питане за дома на главния прокурор Иван Гешев в Бояна и насилието на 2 септември. Те обявиха , че ще има и четвърто Велико народно въстание на тема Лебедово езеро. И тази вечер демонстрацията е под надслов: ”Нас не ни е страх!” Има протести и в други градове на страната.
 

20,30-22 часа:  Множеството протестиращи се събраха пред сградата на Столична община след 21 ч. Те скандираха „Оставка“ и „Мафия“. Отново недоволните граждани хвърляха яйца, този път по Столична община. Скандиранията продължиха с „Мутри, вън“. .


.

След яйчената канонада по Столична община, шествието продължи традиционно към Орлов мост.

 

БОЕЦ протестира пред сградата на БНТ за свободата на медиите и на словото.

Георги Георгиев от БОЕЦ заяви, че освен оставката на министър-председателя Бойко Борисов и тази на главния прокурор Иван Гешев се иска и оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Георгиев заяви, че са входирали официално запитване до екипа на предаването във връзка с недопускането на представители на БОЕЦ.


.

На влизане за участие в "Панорама" съпредседателят на Да, България Христо Иванов заяви, че ще поиска оставката на Кошлуков отвътре, "защото това е нашата телевизия". "БНТ не е частна телевизия, БНТ не е някаква нечия телевизия. Това е публичната телевизия, която трябва да дава достъп на всички гледни точки", коментира Христо Иванов.


.

Към исканита на протеста се прибавя и настояване кметът на София Йорданка Фандъкова също да напусне.Това бе причината протестиращите да се преместят пред Столичната община.

 

Повод за искането станаха думите на Фандъкова, че Отровното трио никога не е искало разрешение за провеждане на митингите. Адвокат Николай Хаджигенов обаче бе категоричен: "Протестът е регламентиран, другарко Фандъкова".

 

Според демонстрантите градоначалникът на София нарушава българското и европейското законодателство, принуждавайки протестиращите да заявяват предварително своите прояви.


Проф. Велислав Минеков заяви, че протестите не са война на Радев, не са платени от Близкия изток, Путин, Америка. "Това е война на гражданите", бе категоричен професорът. "Единственото, което ни остава, е да проведем честни избори", допълни той.

 

Арман Бабикян призова, когато се ходи пред някоя сграда с яйца и домати, протестиращите да пазят знамето. Бабикян се обърна към членовете на ПП ГЕРБ: "Не сте длъжни да носите греховете на тази партия. Не всички вие сте крали, не всички вие сте виновни за престъпленията на тази партия. Всеки от нас се е лъгал. Всеки от нас се е подвеждал. Нормално е да се заблуди човек. Стотици хиляди не са крали, не лъгали, но заблудени хора държаха тази хунта на власт. Не берете неговия срам. Той не е ваш", призова той.

 

"Протестът продължава до постигане на целите си", заяви адв. Николай Хаджигенов.


.

.

"Протестът ни е регламентиран на две места - в Конституцията на Република България и в Европейския съд за защита на правата на човека. Явно някой е останал неуведомен за това, че стотици хиляди граждани протестираме и срещу кмета на София. Затова сега ще отидем и до Столична община, за да я уведомим лично", добави Хаджигенов.
.

19,30-20,30 часа: Част от протестиращите се насочват към сградата на БНТ, където гост ще е здравният министър Костадин Ангелов.

 

В момента движението по бул. „Цар Освободител” е свободно, но най-вероятно по-късно ще бъде блокирано от демонстрантите. Очаква се и традиционното шествие до „Орлов мост”.

 

Исканията на недоволните от управлението на държавата са за оставките на кабинета и на главния прокурор.


.


.

Вчерашните демонстрации приключиха пред централата на ДПС, където протестиращи хвърляха яйца и домати и скандираха „Мафия“ заради интервю на депутата Хамид Хамид, който поиска оставките на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев – но не и на главния прокурор Иван Гешев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 17850 |23.09.2020 Международният отзвук след Великото народно въстание III . 19| 6084 |23.09.2020 СДВР обяви, че протестът на площад ”Народно събрание” е нерегламентиран . 8| 5341 |22.09.2020 Заря по случай Деня на независимостта във Велико Търново . 64| 14732 |22.09.2020 /на живо/ Велико народно въстание III: Българите искат независимостта си от мафията. Напрежение пред НС /видео и снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads