Реклама / Ads
23| 30746 |11.02.2019 АКТУАЛНО

Newsweek разкри връзка между Делян Пеевски, руските служби и отравянето на Гебрев

.
Българският депутат от ДПС и медиен собственик отново попадна във фокуса на чуждестранната преса. Този път името му е в новините на Newsweek, където разследващи журналисти правят връзка между отравянето на собственика на военния завод „Дунарит“ Емилиан Гебрев и сина му с настървеното желание на офшорна компания, регистрирана на името на адвоката на Пеевски, да придобие завода.
 

Миналата седмица „The Conversation“  публикува анализ на професор свързан с начините на прокарване на руско влияние по света, в който Делян Пеевски е посочен като ярък пример за такъв проводник в България чрез медиите му. За пореден път българският депутат е представен пред света в не много добра светлина, което накара неговите издания да избълват поредна порция  плювни срещу чуждестранното издания, автора на анализа и срещу Фрогнюз, за това, че сме си позволили да преведем и публикуваме анализа. Пеевските медии може да сложат линк към материалите поне хората сами да си направят извода по какво плюят, но те са далеч от тази коректност. Български депутати рядко попадат в световни медии, и още по рядко в толкова негативен контекст. Заради това няма как да не обръщаме внимание как се очерня името на България, защото не само ние, а все повече хора в страната и извън нея го виждат.

 

Този път материалът, в който е посочен Делян Пеевски е в Newsweek, а темата е, че следователи твърдят, че трети член на руското военно разузнаване е участвало в отравяне на бивш двоен агент Скрипал във Великобритания. Изданието посочва, че разследващата група Bellingcat са открили трети член на руското военно разузнаване, за когото се твърди, че е участвал в отравянето на руски бивш двоен агент и дъщеря му в Обединеното кралство. Нещо повече, групата казва, че човекът, който е с псевдоним Сергей Вячеславович Федотов, може да е участвал в друг инцидент с отравяне в страна от Европейския съюз.

 

Както стана известно „Bellingcat“ и неговият разследващ партньор „The Insider“ (Русия) са проследили маршрути на пътуванията на Федотов  от 2010 година до последното му пътуване до Лондон през март 2018 г. За тези осем години„ Федотов “пътува много в Европа, Азия и Близкия изток, често се появяват в горещи точки само няколко дни преди събития, които после попадат в новините, пишат разследващите в своя материал.

Newsweek  отбелязва, че е подобен  случая с пътуването на руския агент до България, която е бивша комунистическа държава от Варшавския договор, а сега е член на Европейския съюз и НАТО. Пътуването е по същото време, когато българският изпълнителен директор Емилиян Гебрев, синът му, и техен бизнес партньор проявени симптоми на тежко отравяне.

 

Разследване направено от Bellingcat показва, че моделът при пътуването на Федотов е подобен на предвижванията му в и извън Обединеното кралство по времето, когато Сергей Скрипал, бивш руски двоен агент, и дъщеря му са били отровени с нервно-паралитично вещество от съветската епоха в английския град Солсбъри. Британското правителство установява, че двама членове на руската военна разузнавателна служба Анатолий Чепига и Александър Мишкин са били отговорни за отравянето на Скрипал. Както Великобритания, така и САЩ са санкционирали Русия заради инцидента.

“Събитията около пътуванията на Сергей Федотов в България съвпадат с модела на пътуването му до и от Обединеното кралство по времето, когато е отровен Скрипал,” пише Bellingcat.

 

Федотов пристигна в Лондон с полет от Москва в същия ден с друг полет кацат  двама служители на ГРУ - полковник Чепига и доктор Мишкин. Планирано е да се върне обратно следобед на 4 март 2018 г. Това е денят, в който баща и дъщеря Скрипал, се разболяват в Солсбъри. Въпреки това, както и в България, той не взима обратния полета, отказвайки се от него няколко минути преди заминаването. Вместо това той отлита обратно за  Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно ”, продължава докладът.

 

Случаят с отравянето на Гребрев в момента се разследва в България. Гебрев каза на Bellingcat, че не знае защо е бил отровен, но инцидентът може да е свързан с факта, че неговата компания "Дунарит" произвежда отбранителна техника, която се продава на Украйна, където Русия подкрепя въоръжените сепаратисти.

 

Атанас Чобанов, разследващ журналист от България, каза пред Newsweek, че негови разследвания сочат, че български медиен магнат Делян Пеевски, който има връзки с руски разузнавателни агенти, иска да поеме ръководството на компанията „Дунарит“, за да може да контролира продажбите на оръжие в България.

 

„Адвокатът на местния олигарх Делян Пеевски е крайният бенефициент
на офшорна компания, която оспорва собствеността на Гебрев  върху военното производство на “Дунарит“, който изнася оръжия за Украйна ”, каза Чобанов пред Newsweek.

 

Адвокатът на Пеевски, който се казва Александър Параскевов  Ангелов, има връзки с някогашните български разузнавателни служби, които са били тясно свързани с КГБ по време на съветската епоха, според информация от българските медии, допълва Newsweek.

 

„Версията, че ГРУ използва българските бивши мрежи на КГБ, за да елиминира Гебрев като източник на неприятности в украинската война, е много правдоподобна по мое разбиране”, добавя Чобанов. "Според мен има сходни интереси на ГРУ и българските олигарси да бъде завладян оръжейния производител на „Дунарит."

 

Пеевски има и финансови връзки с VTB Bank, руската банка, която се съгласи да финансира Търмп Тауър (Trump Tower) в Москва, завършва материалът си Newsweek.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 11294 |26.01.2019 Германска журналистка разкритикува Русия за героизирането на Ленинградската блокада . 1| 5308 |31.07.2018 Според Световната банка: Пловдив и Бургас са най-слаби в разкриване на престъпленията . 12| 31548 |05.06.2018 Само във Фрог: Президентът шашнат от отказа на прокуратурата да нищи връзка между Борисов и Пеевски . 16| 10023 |30.05.2018 Уилям Браудър – човекът, разкрил империята на Путин за 200 млрд. долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads