Реклама / Ads
11| 8726 |12.10.2012 НОВИНИ

Незабавна регистрация на автосервизите!

.
Емил Германов, председател на САС Източник: Фрогнюз
Над 300 млн. лева изтичат в сивата икономика, алармира днес на пресконференция председателят на Съюза на автосервизите в София Емил Германов.
 

Липсата на законова регламентация на автосервизната дейност в България е позволила съществуването на над 50 000 сервизни самозванци в страната. Броят им не е официален, защото няма регламент на какви изисквания трябва да отговарят.

На добросъвестност не може да се разчита, казва Емил Германов, въпреки че от бранша до там са го докарали: „В момента сами регулираме дейността си чрез спазването на морален кодекс”. Но мнозина са тези, които предпочитат да се възползват от беззаконността. А нарушенията са многобройни. Не се плащат осигуровки и данъци, няма контрол върху изхвърлянето на опасните отпадъци, не се дава гаранция за извършените услуги и по този начин се застрашава животът по пътищата.

Според статистика на КАТ за миналата година, 28% от пътнотранспортните произшествия по пътищата са вследствие на техническа неизправност на автомобилите. Друга плашеща статистика показва, че общата възраст на автопарка в България е 15,7 години. Според данни на Браншовите организации в България има около 4 милиона регистрирани автомобили, като колите втора употреба са близо 10 пъти повече от новите автомобили.

Кирил Кирилов, заместник-председател на браншовата организация за София допълни, че сервизи са отваряни в неуместна близост до детски площадки и спирки, и така въглеродните емисии от изгарянето на отпадъци и фреона от климатичните системи се дишат от граждани. В години на криза ние ценим клиентите още повече и гарантираме, че законът ще е и в тяхна полза, защото е тясно свързан със сигурността им, обяви Кирилов.

Представителите на браншовите организации в областта на автосервизната дейност са подписали Меморандум на 15 септември, с искания и конкретни предложения за постигането на равноправни трудови условия за автосервизите. На 24 септември изготвеният Меморандум с предложенията е изпратен както до транспортния министър Ивайло Московски, така до премиера Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкава, а браншовиците се надяват на активно отношение от страна на властта.

Те настояват за регистър на легалните автосервизи, като всеки, който не фигурира в него, да се санкционира; поставянето им на подходящи места; въвеждането на задължителни "сервизни картони" за всяка кола, без които да не се преминава технически преглед, за да може самите водачи да следят за качеството на услугите, които получават, както и да имат някакви гаранции за ремонтите.

Не искаме всички малки сервизи да бъдат закрити, а да се съобразяват със същите изисквания като нас. По думите му всички сервизи трябва да отговарят на еднакви условия за трудова практика, за да е равнопоставен бизнесът и да има добра конкуренция, категоричен е Емил Германов и предлага помощта си за включване в междуведомствени работни групи за изготвяне на съответстващо законодателство.



     
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4963 |16.02.2011 29 болници искат пререгистрация за донорски бази . 7| 5733 |04.02.2011 Регистрацията на етажната собственост се бави . 6| 4868 |16.11.2009 Ясни правила за регистрация в София ще иска новият кмет . 5| 4717 |11.06.2009 Юруков няма да получи регистрация от ЦИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads