Реклама / Ads
0| 4673 |26.02.2018 НОВИНИ

Незаконен транспорт на мечета и патета за България е спрян на ГКПП ”Дунав мост II”

.
Незаконен транспорт на животни за България е спрян на ГКПП ”Дунав мост II” на 20 февруари т. г.
 

Животните са от видовете алпаки, мечета, гъски, патици, гълъби и патета, които са транспортирани в изключително лоши условия, не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение по време на транспорт и не са придружени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус. Съобщението е на пресслужбата на Българската агенция по безопасност на храните.

 

Превозвачът няма лиценз за превоз, необходими познания за транспорт на животни и документи, с които да удостовери техния произход. По негови твърдения животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария.

Поради съмнения за наличие на животни от защитените видове е уведомена РИОСВ Монтана, при което животните са конфискувани на основание Закона за биологичното разнообразие и са настанени в Зоологическа градина в София град.

 

Зоологическата градина София град разполага с карантинен център, предназначен за нейните потребности, който не може да бъде използван за спасителен център за конфискувани животни и всяко въвеждане на животни с неясен статус крие риск от въвеждане и разпространение на заболявания в зоологическата градина, уточняват от БАБХ.

 

През периода 2016 - 2018 г. високопатогенната инфлуенца по птиците тип А /HPAI H5N/ предизвика една от най-големите епидемии по отношение броя на огнищата на домашни птици, географската площ и броя на мъртвите диви птици, регистрирана в Европейския съюз. Епидемията на заболяването засегна и България през 2016 г. до 2017г., и доведе до мащабни икономически загуби за държавата и за бизнеса /над 6 000 000 млн загуби, затватряне и рестрикиции за движение и търговия на животни, загубен здравен статус на държавата/, припомнят от агенцията.

 

Въз основа на това и предвид епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птиците и рисковете, които крие движението на птици с неясен здравен статус, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин. Всяко незаконно въвеждане на животни в страната крие рискове от въвеждане и разпостранение на заболявания по животните, включително заболявания опасни и за хората /зоонози/, като инфлуенца по птиците, посочват от БАБХ.

     

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4610 |21.02.2018 Пускат нощен градски транспорт в София . 1| 4668 |18.02.2018 Без дупчене на билет за багажа в градския транспорт . 2| 4100 |14.02.2018 Кабинетът дава 125 млн.лв. за транспорта в София . 1| 5038 |01.02.2018 „Спаси София“ иска нощен градски транспорт от утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads