Реклама / Ads
4| 6289 |05.05.2011 НОВИНИ

Незаконно високи такси от задочниците събират университети

.
Само Софийският и Техническият университет спазват изискването редовното обучение да е три пъти по-скъпо от задочното. Събираните от повечето държавни университети такси за студентите в задочно обучение са незаконно високи. По закон задочниците трябва да плащат три пъти по-ниски суми, но висшите училища масово ги третират еднакво с редовните студенти.
 

Това показа проверка на "Сега" по повод одобрените от Министерския съвет такси за учебната 2011-2012 г. Проблемът излезе покрай поисканото от 16 университета повишаване на таксите, макар да съществува още от 2008 г. и да е останал незабелязан от две поредни правителства.

Според закона за висшето образование таксите в държавна поръчка не могат да надхвърлят 50% от годишната издръжка на обучението на студент. Най-ниската издръжка в момента е 693 лв. за специалности като икономика и педагогика. В по-скъпите направления издръжката се увеличава. За хуманитарните специалности сега е 1108 лв., за природоматематическите - 1594 лв. Според постановление на МС издръжката на студент в задочно обучение е три пъти по-ниска, защото държавата прецени, че разходите са три пъти по-малко. Така максимално позволената такса за студент задочно обучение следва да е три пъти по-ниска от тази за редовно.

Висшите училища обаче определят еднакви такси за двете форми на обучение. Така например таксата за задочно обучение в областта на природните науки във Великотърновския университет за новата учебна година ще бъде 760 лв. - колкото за редовното обучение. В същото време издръжката за студент задочно обучение в природните науки е 531 лв., а максимално позволената такса е 50% от нея - 265 лв. Така студентът плаща 2.8 пъти по-скъпо от максимално позволеното.

Това изкривяване съществува в почти всички университети. При държавна субсидия за един студент по психология в Шуменския университет от 370 лв. таксата за задочници следва да е 185 лв., а е 450 лв. Еднакви такси за задочно и редовно обучение вземат и Икономическият университет-Варна, Тракийският университет в Стара Загора, Университетът за хранителни технологии, Югозападният университет, Бургаският университет. В някои вузове таксата за задочници е малко по-ниска от тази за редовно обучение, но пак надхвърля максимално позволеното. Така например Пловдивският университет иска 346 лв. за редовно обучение по туризъм и 280 лв. за задочната форма при максимално позволена такса за задочници от 115 лв.

"Сега" успя да установи само 2 университета, които стриктно спазват закона - Софийският университет и Техническият университет-София. Таксите в СУ за задочно обучение до м.г. бяха точно три пъти по-ниски от тези за редовно обучение. За новата учебна година таксата за редовно обучение по социология ще е 500 лв., а за задочно - 185 лв. Разликата не е точно три пъти, защото университетът е решил да стигне максимално позволената сума за задочниците, но е под максималния праг при редовното. Същата схема е приложил Техническият университет-София, който ще взема за редовно обучение по математика 610 лв., а за задочно - 260. Друг голям университет - УНСС, реши изцяло да премахне задочното обучение.
Въпреки ясните текстове в постановлението на МС и в закона за висшето образование от просветното министерство твърдят, че двата документа не бива да се обвързват. "Издръжката наистина е разделена в зависимост от формата на обучение, но никъде в закона не пише, че таксите за редовно и задочно трябва да са различни", разтълкуваха от юридическия отдел на МОМН. Според тях извън определената от МС издръжка на задочното обучение има и други разходи, които се поемали с по-сериозно участие на студента.

Коренно различно тълкуване дадоха от юридическия отдел на СУ. "При три пъти по-ниска издръжка единственото възможно тълкуване за нас е три пъти по-ниска максимална такса. Не може да отчитаме само част от коефициентите и да пропускаме тези, дори да водят до по-ниски такси", заявиха оттам. Експерти от парламентарната комисия по образование също не намериха обяснение защо таксите за задочници са толкова високи. "Сега" не успя да се свърже за коментар с председателя на съвета на ректорите и ректор на УНСС проф. Борислав Борисов.
Дори МОМН да признае проблема, процедурата за евентуално възстановяване на надвзети суми е изключително сложна, обясниха специалисти.

УВЕЛИЧЕНИЕ

Скокът на таксите, утвърден вчера от МС, в някои степени на образование и отделни университети се оказа чувствително по-висок от обявеното максимално поскъпване от 80 лв. Така например годишната такса за докторантура по математика в СУ скача от 1328 на 1594 лв., или с 266 лв. Чувствително скачат и докторантурите по хуманитарните дисциплини - от 924 на 1109 лв. Рязък е скокът и в академията на МВР за бакалавърските програми в специалностите от областта на противодействие на престъпността - от 676 на 812 лв. По информация на МС увеличение в таксите са поискали 16 университета. Както "Сега" писа, увеличението е между 5 и 20%. (Сега)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4794 |04.05.2011 Кабинетът решава за таксите във ВУЗ . 20| 13328 |29.04.2011 В. Николов: Цените на горивата не са високи – доходите са ниски . 11| 5382 |28.04.2011 Протестиращи срещу горивата: Не ви щем високите цени! . 4| 5024 |16.04.2011 Трети национален протест срещу високите цени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads