Реклама / Ads
7| 6024 |26.11.2019 НОВИНИ

Няколко въпроса към Иван Гешев и разбирането му за свободата на словото

.
Иван Гешев и медиите
Всички негативни изказвания на Иван Гешев по отношение на медиите звучат странно на фона на днешното решение на президента той да е следващия главен прокурор за идните 7 години. Причината е, че именно пред тях той ще трябва да казва това което мисли и ще разчита на обективно отношение.
 

Интересно е обаче, дали Гешев ще има смелостта да отговори както на въпросите, така и да се извини за етикетите, които допълнително допринасят България да пропада в класацията за свобода на словото.

 


.
Интересно е, че иначе традиционното официално розово, което много отива на Иван Гешев и той наложи като мода в средите на прокуратурата, днес бе заменено от нетрадиционене за него десен. Той обаче, много напомни на друг типаж - този на депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

В изказванията си Гешев твърди, че: „През годините определени политико-олигархични кръгове, които разполагат и с медии, са внушавали, че отговорна за всичко, което не се случва в българското правораздаване, е прокуратурата“.

 

И още: "Не прокуратурата е причина за всички проблеми в тази държава, както се опитва да внуши един политико-олигархичен кръг и идеологията на един кръг от партии. Прокуратурата не е безгрешна, но да се фиксираш и да изградиш своята идеология, за това, че една институция е нещо лошо, това е непродуктивно. Това уврежда имиджа на цялата държава, освен в нечий личен интерес".

 

Също така: "Разделителната линия е дали спазваш закона. Явно предвид реакцията, която беше спрямо процедурата за избор, беше реакция на притеснение. Трябва да се притесняват всички хора, които не спазват закона. Следва да се притесняват всички, които нарушават закона, независимо от кой олигархичен кръг са."

 

Припомняме, че по време на изслушването му във ВСС Иван Гешев бе запитан как определя кои медии са добри и кои медии са лоши. Той отговори: Много е просто – тези които казват истината са истински медии, а тези които не казват не са.

 

Може би тук се получава и едно объркване, което се надяваме той да ни обясни, защото също така казва и следното: „"Не уважавам това някои да ми казват какво да мисля, защото се връщаме в едни времена преди 1989 г., един кръг от хора да са носители на обективната истина. Едва ли не, те говорят от името на бога!", възкликна Иван Гешев. "Те казват кое е вярно и кое не е вярно. Кое е истина и кое не е истина. Кое е добро и кое - лошо".

 

Хубаво би било Иван Гешев в качеството си на вече утвърден главен прокурор да отоговри на следните въпроси:

 

1.      Колко и кои са олигархично-икономическите кръгове?

2.      Колко и кои медии го подкрепят?

3.      Кои медии към кой кръг принадлежат, г-н Гешев?

4.      Кръговете и медиите, които са против него ли казват истината, или тези които го подкрепят?

5.      Ще бъде ли разследвано финансирането на медиите на Делян Пеевски?

6.      Делян Пеевски към кой кръг принадлежи и кои медии попадат в този кръг?

7.      Свободата на словото и независимостта на медиите от интерес ли са за прокуратурата?

8.      Как Иван Гешев ще защитава това право?

9.   Кои от медиите, пред които днес даде изявление, разпозна като вражески?

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5117 |26.11.2019 Президентът подписа указа за назначаванeто на Иван Гешев за главен прокурор . 4| 4470 |26.11.2019 Президентът Радев се среща с Иван Гешев на „Дондуков“ 2 . 5| 5284 |22.11.2019 Полковник о. з. Иван Пенков: В Сърбия действат от 50 до 100 руски разузнавачи . 12| 4919 |22.11.2019 НС: 700 лева пожизнена пенсия за Лили Иванова и още седем изтъкнати творци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads