Реклама / Ads
4| 4054 |28.02.2019 НОВИНИ

Няма доказателства за фалшиви ТЕЛК-ове срещу лекарите от Варна

.
Източник: БГНЕС
Съдът не откри доказателства, че варненските лекари са искали подкупи за да издават фалшиви ТЕЛК решения и ги освободи от ареста.
 

Няма нито едно доказателство, че четирима варненски лекари, обвинени, че са част от престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове, са искали и получавали подкуп. Това е изводът на Апелативния специализиран съд, а магистратите оставиха без мярка за неотклонение докторите Петко Ников, който е ортопед, кардиоложката Мима Великова и двама членове на ТЕЛК комисията - Ваня Колева и Юлиян Крумов, съобщава Дарик.

 

В началото на заседанието прокуратурата внесе нови 5 тома с доказателства, които бяха разпити на свидетели и разговори, записани със СРС. Съдът обаче констатира, че те са еднопосочни и на практика не внасят нови обстоятелства.

 

Братята сирийци Уафик Шахуд, който работи във варненската транспортна болница, и Райан Шахуд, който не е лекар, остават под домашен арест. Те не се явиха на съдебното заседание, тъй като Райан бил болен, а Уафик има право да не присъства. Останалите четирима доктори бяха дошли в съда и с багаж.

 

Според магистратите могат да се направят два извода от събраните до момента доказателства. От една страна, според разпитани свидетели по делото, Райан Шахуд твърдял пред тях, че им иска пари, които щял да даде, за да се организират медицински прегледи, да се издадат по-бързо решения от ТЕЛК, да се подготвят документите. Съдът приема, че е безспорен факт, че той е познавал много лекари.

 

"Недопустимо е 72 часа лекар с 30 години стаж да бъде задържан с белезници", коментира тя след края на заседанието.

 

Другата обвиняема докторка Ваня Колева, която е пенсионер, но работи към ТЕЛК, обясни произхода на намерените 20 хил. лева в дома й. Тя уточни, че това са пари от продажба на кола и имот и суми, които е изтеглила от спестяванията си.

 

Докато течеше съдебното заседание главният секретар на МВР Ивайло Иванов и зам.-главният прокурор Иван Гешев проведоха работно съвещание в Силистра, на което бяха обсъдени общи действия за спиране на измамите с ТЕЛК в Силистра.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4992 |28.02.2019 Радев в Кошице: Няма да допусна отвън да решават бъдещето на енергийните ни проекти . 0| 4317 |27.02.2019 Съдът няма да изслушва нови свидетели по делото на Йончева срещу Борисов . 0| 3999 |27.02.2019 КАТ няма да спира камионите в почивни дни, но ще глобява ако нарушават забраната за движение . 0| 4104 |26.02.2019 КАТ няма да проверява камионите в празничните и почивните дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads