Реклама / Ads
35| 4753 |02.05.2011 НОВИНИ

Няма две правосъдни системи у нас, отсече Груев

.
Лазар Груев
Сега, когато станаха явни кадрите с полицейско насилие при задържането на финансиста Тенчо Попов, адвокатът на Николай Цонев Васил Василев коментира, че "ако говорим за два процеса в България, това са тези, а не онези, за които те си мислят, че съществуват. Има друг процес в България – за служители на полицията и за прокурори".
 

Така председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев коментира скандалите в последните дни, свързани с полицейско насилие, цитиран от БГНЕС.

Според него във всеки един от тези случаи, без да навлизаме в конкретика, трябва да се приложи законът в неговия пълен обем, без значение кои са извършителите или потърпевшите. Само така ще премахнем усещането или възможността някой да говори за 2 или 3, или повече разнообразни системи, категоричен е председателят на ВКС.

В практиката на Върховния съд не личи да има две правосъдни системи, смята Груев. По думите му върховните съдии винаги се стараят законът да бъде еднакъв за всички. Той призна, че такива дела във ВКС има малко, но не пропусна да подчертае, че ВКС е последната инстанция, която е отговорна за това стигат или не до нея дела. Според него обаче те са малко, защото са малко образуваните. До съда стига онова, което му се внесе, следователно съдът не е отговорен за това дали делата са малко или много и дали има срещу тези или няма срещу онези, отбеляза още Лазар Груев.

Според него има достатъчно правила, в някои случаи даже и повече от достатъчно, но те просто трябва да се изпълняват и всеки един да си понесе отговорността за това, което е сторил, коментира съдията.

Днес Лазар Груев бе гост на официалното откриване на "Информационен център" на Софийския районен съд и на представянето на новия сайт на съда от председателя на СРС съдия Красимир Влахов. Той ще даде възможност на хората по-лесно да търсят информация за съдебни дела, както и за дейностите на съда. Новият сайт на съда е ориентиран изцяло към нуждите на граждани и адвокати за получаване на онлайн информация, дава възможност всекидневно да се следи статутът на всички граждански искови дела.

Проектът е финансиран от фондация "Америка за България" по програмата за развитие на съдебната система и е на стойност 13 хиляди лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 11601 |30.04.2011 Парите на Дамбовеца са 80 милиона; още няма дело срещу него . 30| 5757 |29.04.2011 Борисов: Ще уволнявам полицаи, жертва няма да стана . 16| 5302 |28.04.2011 Хората искат президент като принц. Такъв няма . 33| 6101 |27.04.2011 М. Димитров: Надя, съжалявам! Няма уговорен мач!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads