Реклама / Ads
3| 4140 |19.01.2011 НОВИНИ

Няма да има анкетна комисия по случая „Горна Оряховица”

.
Временна анкетна комисия във връзка със скандала с бебето от Горна Оряховица няма да бъде създавана , след като от Народното събрание отхвърлиха предложението. Създаването на такава комисия бе поискано от Синята коалиция. Депутатът от СДС д-р Ваньо Шарков заяви, че това е единственият орган, който може да изиска и да се запознае с резултатите от съдебномедицинската експертиза от болницата в Горна
 

Скандалът около болницата се разрази през декември, когато четирима лекари бяха задържани по подозрения за умишлено умъртвяване на новородено. Те бяха пуснати, а прокуратурата до момента не им е повдигнала обвинения. Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче обяви, че има доказателства за извършеното от тях престъпление и в подкрепа на тезата си изчете от парламентарната трибуна стенограми от подслушани разговори между лекари и директора на болницата.

Назначената петорна съдебномедицинска експертиза заключи, че плодът е бил мъртвороден, а раждането на 17-годишната Боряна e било на границата с аборта. Според медиците, изготвили експертизата плодът не е имал шанс да живее.

Комисията може и трябва да се запознае с доклада на медицинския одит, който е извършен, както и проверката на Министерство на здравеопазването. Длъжни сме да намерим всички отговори за това какво е направено в тази болница, какво не е направено, какво е извършено, какви нарушения са извършени и какво не е направено от органите на МВР и какъв е резултатът от проведената повторна медицинска експертиза”, коментира д-р Шарков.

Според него мълчанието по темата не прави по-добро българското здравеопазване, нито прави по-добър българският парламент.

„Трябва да бъдат изяснени всички обстоятелства по този случай. Отхвърлянето за създаване на тази комисия означава, че си затваряме очите пред лошите неща, които се случват в българското здравеопазване, както и пред лошите неща, които се случват по вина на МВР”, каза още депутатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6090 |13.01.2011 Сините задвижиха комисията "Г. Оряховица" . 3| 5049 |07.01.2011 Парламентарната подкомисия подхваща записите . 6| 4892 |02.01.2011 Янев иска комисия в НС по случая Ваньо Танов . 24| 5453 |13.12.2010 Станишев: Анкетната комисия да проверява скандалната Калинка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads