Реклама / Ads
18| 4113 |09.12.2014 НОВИНИ

ЕК: Няма да има компенсации за "Южен поток"

.
Марош Шевчович
Комисар Марош Шевчович заяви в Брюксел, че e много важно проект от мащаба на „Южен поток” да съответства на европейските закони.Той е натоварен да пазговаря с руската страна за съдбата му.Ще бъде създадена комисия на най-високо равнище, която ще се занимава с тръбата.
 
Шевчович каза, че Европейската комисия е научила за спирането му от медиите, като не е имало официално съобщение от Русия. Преди началото на редовния съвет по енергетика германският министър на енергетиката Зигмар Габриел изрази надежда, че “Южен поток” може да бъде възстановен, след като се успокоят отношенията между Русия и Украйна.

Страните по „Южен поток” няма да получат компенсации от ЕС поради отмяната на проекта, заяви източник от кулоарите на срещата на ЕК и министрите на енергетиката на осемте страни-членки на Европейския съюз, участници в дадения проект, предаде ТАСС.Въпросите за компенсации не се обсъждат. Европейската комисия отчетливо разясни, че провалилите се съвместни проекти с трети страни не могат да бъдат повод за получаване на компенсации от бюджета на ЕС

"Държавите-членки на Европейския съюз дадоха мандат на заместник-председателя на Европейската комисия по енергийния съюз Марош Шевчович да изясни ситуацията около неофициалната позиция на Русия към изграждането на проекта "Южен поток". Това заяви пък заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев след среща в Брюксел с комисар Шевчович и министрите на енергетиката на Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция и Румъния.

На работната среща държавите-членки се обединиха около тезата, че интерконекторните връзки в Югоизточна Европа трябва да бъдат изградени, като специално внимание беше отделено на газовите връзки на България със съседните страни Гръция, Румъния, Турция и Сърбия.

Държавите-членки взеха решение да бъде създадена работна група на високо равнище за координиране усилията на държавите в изграждането и развитието на трансграничните енергийни проекти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4120 |09.12.2014 Брюксел ни препоръчва да търсим алтернативи на "Южен поток" . 6| 6015 |09.12.2014 О. Стефанов: ДАНС няма и едно дело с присъди за 7 г. . 2| 3837 |08.12.2014 Няма как да спасиш живот, когато твоят е застрашен . 13| 4083 |08.12.2014 АБВ предлага за обсъждане "Южен поток" да тръгне по трасето на "Набуко"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads